Gemeente Huizen verduurzaamt straatlampen met 9.535 LED’s

26-05-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Huizen heeft in totaal 9.535 lantaarns voorzien van energiezuinige LED-lampen. Daarmee zegt de gemeente voorop te lopen in de landelijke verduurzaming van straatverlichting.

Eind 2015 maakte Huizen bekend 8.642 lichtbronnen te vervangen door LED-verlichting. Hiervoor was installateur Pilkes Infra verantwoordelijk. Het bedrijf Saled Nederland leverde de verlichting. In totaal staan er nu 9.535 duurzame LED-lantaarns in Huizen.

Primeur met LED’s

“Voor zover ons bekend zijn we de eerste gemeente waar letterlijk elke lantaarn ‘verLED’ is”, zegt Thomas Wittekamp, beheerder van de openbare verlichting van de gemeente Huizen. “De nieuwe LED-lampen gaan veel langer mee. En het beheren en onderhouden van LED-straatverlichting is efficienter en daarmee goedkoper.”

De gemeente verwacht de investering in de LED-lampen binnen zeven jaar terug te verdienen. Daarnaast is er door de inzet van LED-verlichting minder kans op uitval van straatverlichting, stelt de beheerder van Openbare verlichting.

Klimaatneutraal Huizen

Het gebruik van LED’s draagt bij aan de ambitie van gemeente Huizen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit project valt onder het programma Huizen Klimaatbewust. Hierin heeft de gemeente concrete maatregelen vastgesteld voor duurzame energieopwekking en om de komende vijf jaar een lange termijn besparing op verlichtingskosten te behalen.

Ook wil de gemeente de wijken en buurten klimaatbestendig maken door onder meer voldoende waterafvoer mogelijk te maken. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Gemeente Huizen | Foto: Gabe Knezek, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra