MIT zoekt naar duurzaam alternatief voor cement in beton

26-05-2016 18:55 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn een onderzoek gestart om milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor cement in beton.

Hiervoor hebben de onderzoekers de structuur en eigenschappen van natuurlijke materialen als botten, schelpen en diepzeesponsdieren vergeleken met de eigenschappen van portlandcement. Dit cement wordt als bindmiddel gebruikt bij de productie van beton. De productie van dit cement vergt veel energie.

Op basis van de vergelijkingsstudie hebben de onderzoekers een biologisch raamwerk ontwikkeld om de onderdelen van cement te kunnen vervangen door duurzame alternatieven. Deze bottom-up-aanpak geeft ook de effecten aan van verschillende toevoegingen in het cement op een constructie als gebouwen en bruggen.

Nieuw recept voor duurzaam beton

Zo kunnen ingenieurs cement in beton vervangen door bijvoorbeeld vulkanische as en de effecten van dit materiaal doorrekenen om de duurzaamheid van de constructie vast te stellen. “We hopen dat dit raamwerk ons naar een nieuw recept voor duurzaam beton leidt”, zegt Oral Buyukozturk, professor bij de Department of Civil and Environmental Engineering (CEE) van de MIT.

Volgens het consortium Low Emmissions Intensity Lime and Cement is cement als hoofdbestanddeel van beton verantwoordelijk voor 5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Cementloos beton

Eerder heeft het Nederlandse bedrijf Sqape Geopolymeer Technologie voor het eerst een betonproduct zonder toevoeging van cement op de markt gebracht. Met de geopolymeertechniek vervangt Sqape portlandcement door minerale reststoffen, alkaliën en een activator. Het materiaal is toegepast bij de bouw van een cementloze bermverharding en de bouw van twee huizen in Groningen

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: MIT | Foto: MIT (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra