Bam test schonere brandstof in bouwmachines

27-05-2016 16:41 | Door: Fitria Jelyta

Bam start met een proef om de schonere brandstof GTL (gas-to-liquid) te gebruiken in bouwmachines. Deze vloeibare brandstof op basis van aardgas produceert minder schadelijke emissies.

Dat schrijft de website Bouwmachines. In samenwerking met de gemeente Den Haag en Shell, gaat Bam de Shell GTL Fuel bij de realisatie van de Rotterdamsebaan testen in bouwmachines. Het consortium Rotterdamsebaan, bestaande uit Bam en bouwconcern VolkerWessels, zegt gedurende de gehele bouw van de nieuwe verbindingsweg de bouwmachines te laten draaien op GTL.

Naast de productie van minder schadelijke emissies, levert de vloeibare brandstof ook stillere motoren op. Daarnaast is GTL geur- en kleurloos en biologisch afbreekbaar. Dit moet het werk in de directe omgeving van de machines die op GTL draaien minder belastend maken. De machines hoeven niet te worden aangepast om deze op de schonere brandstof te laten werken. 

Luchtkwaliteit verbeteren

Tijdens de proef voeren Bam en Shell metingen uit om de effecten van de Shell GTL Fuel op de luchtkwaliteit vast te stellen. Uit een onafhankelijk onderzoek van TNO blijkt dat de brandstof 10 tot 15 procent minder stikstofoxiden oplevert en een fijnstofreductie van 20 tot 30 procent mogelijk maakt.

Volgens de gemeente Den Haag draagt dit initiatief bij aan de ambitie van de stad om de luchtkwaliteit te verbeteren. Naar verwachting wordt de nieuwe verbindingsweg in 2020 opgeleverd.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Bouwmachines, Shell | Foto: Andy Wang, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra