€ 5,4 mln om Nul op de Meter verder op te schalen

01-06-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse netwerk Stroomversnelling wil Nul op de Meter-renovaties verder opschalen in het buitenland. Daarvoor heeft het netwerk een subsidie ter waarde van € 5,4 mln ontvangen.

Met deze subsidie zegt het netwerk met name renovaties van bestaande woningen naar Nul op de Meter te stimuleren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Hiervoor gaat Stroomversnelling samenwerken met een groep woningbouwcorporaties, waaronder Vilogia en ICF in Frankrijk en Moat en Affinity Sutton in het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast ontvangt een Nederlandse start-upnetwerk, geleid door Factory Zero en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), een deel van de subsidie. Factory Zero werkt aan een nieuwe Nul op de Meter-propositie waarin de huidige kosten van productie met 30 procent worden verminderd. MRDH is een samenwerking van 23 gemeentes die Nul op de Meter oplossingen willen toepassen in appartementen.

Horizon 2020

De subsidie voor Nul op de Meter in het buitenland werd mogelijk gemaakt door het Interreg NWE-programma. In februari van dit jaar ontving Stroomversnelling een investering van € 3,6 mln van de Europese Commissie.

Het Nederlandse netwerk van bouwers, toeleveranciers, woningcorporaties, gemeentes, financiers en netbeheerders heeft voor deze investering meegedaan aan een tender van Horizon 2020. Dat is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie.

Resultaat van renovaties

Uit onderzoek van BNR is echter gebleken dat huurders van Stroomversnelling-woningen niet tevreden zijn over het tempo en het resultaat van de renovaties. Zo zijn er veel klachten over de installaties en het klimaat in Nul op de Meter-woning. In BNR Nieuwsradio reageert Stroomversnelling-voorzitter Leen van Dijke positief. “Wij zijn als Stroomversnelling blij met die klachten. Het project verkeert immers nog in de uitprobeerfase.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Stroomversnelling | Foto: Stiller Beobachter, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra