'Koele daken besparen € 12,57 per 100 vierkante meter'

03-06-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van de Canadese Concordia University hebben aangetoond dat koele daken die zonlicht weerkaatsen een flinke energiebesparing opleveren voor het koelen van gebouwen bij hoge temperaturen.

Koele daken zijn licht van kleur en bestaan uit speciale dakbedekkingsmaterialen als folies, pannen en metalen met speciaal ontwikkelde coating. Door de lichte kleur weerkaatsen de daken zonlicht en levert op die manier een aantoonbaar verkoelend effect op de binnentemperatuur van gebouwen. Volgens de website Groen Blauwe Netwerken, worden de daken in de Verenigde Staten al sinds 20 jaar toegepast.

“Ons onderzoek toont aan dat elke verbetering aan een dak, die zonnewarmte tijdens de zomer beperkt, een energiebesparing oplevert voor de eigenaar van het gebouw en tegelijkertijd de milieu-impact van het gebouw vermindert”, zegt Hashem Akbari, wetenschapper bij de Department of Building, Civil and Environmental Engineering van de Concordia University.

Hitte-eilandeffect

De Canadese wetenschappers willen met dit onderzoek nagaan welke effecten het energiegebruik van woon- en kantoorgebouwen hebben op het zogeheten hitte-eilandeffect. Hierbij hebben bepaalde delen van een stad een hogere temperatuur dan andere delen, omdat de gebouwen energie-intensieve airconditioning gebruiken. De airconditioning geeft veel hitte af in de stedelijke omgeving.  

Volgens de wetenschappers leveren koele daken ook energiebesparing op in gebieden waar de temperatuur lager ligt. Zo blijkt uit het onderzoek dat koele daken een energiebesparing opleveren van $ 4 (€ 2,74) per 100 vierkante meter voor middelgrote kantoorgebouwen in de Canadese stad Montreal. In Toronto ligt de energiebesparing op $ 10 (€ 6,85) per 100 vierkante meter en in de Amerikaanse steden Milwaukee en Anchorage $ 14 (€ 12,57) per 100 vierkante meter.

Stresstest

Eerder hebben Amerikaanse wetenschappers aan het Lawrence Berkeley National Laboratory een stresstest ontwikkeld die koele daken in drie dagen drie jaar ouder maakt. De test laat zien hoe snel de prestaties van koele daken afnemen onder natuurlijke omstandigheden. Hiermee kunnen producenten van dakbedekkingsmaterialen en coatings hun producten sneller testen en verbeteren.

Wetenschappers aan het Massachusetts Instutite of Technology (MIT) hebben samen met het Masdar Institute in de Verenigde Arabische Emiraten een driedimensionaal model ontwikkeld voor planologische ontwikkeling. Het computermodel geeft inzicht in de energie die gebouwen gebruiken om te koelen. Dit model moet het stedelijke bestuur van Abu Dhabi helpen bij het terugdringen van de temperatuurstijging in de stad. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Concordia University | Foto: Chris Hunkeler, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra