Stap naar duurzame bouw met nieuw cradle-to-cradle-certificaat

Stap naar duurzame bouw met nieuw cradle-to-cradle-certificaat

12-07-2013 17:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse producent van bouwmaterialen Holonite heeft een cradle-to-cradle-certificaat gekregen. Een voorzichtige stap richting een duurzame bouwsector.

Holonite produceert bouwmaterialen (gevel- en afbouwelementen) van zogenaamd gegoten composietsteen. Composietsteen is gemaakt van een vloeibaar mengsel van verschillende vulstoffen en een bindmiddel. Dat mengsel wordt simpelweg in een mal gegoten hardt uit tot een stevig onderdeel. Van oorsprong is Holonite gespecialiseerd in het maken van de onderkanten van raam- en deurkozijnen (dorpels), maar dankzij het flexibele composietsteen kan het bedrijf ook maatwerk leveren.

Het bedrijf heeft daarnaast de ambitie om duurzame materialen te leveren. Daarom startte het bedrijf een onderzoek naar de productie van het composietsteen om zo een cradle-to-cradle-certificaat te verkrijgen. Voor het onderzoek moesten alle leveranciers informatie over de productsamenstelling vrijgeven, en onderzocht Holonite het eigen productieproces op factoren als de zuiverheid en herbruikbaarheid van materialen, water- en energiegebruik en het welzijn van de medewerkers.

Volgende stap

Nu het onderzoek is afgerond, heeft Holonite een cradle-to-cradle Basic-certificaat uitgereikt gekregen. Daarmee is het werk voor Holonite nog niet af. 'Nu we weten wat er in zit, hebben we een basis,' vertelt Sharon van der Linden van Holonite. 'Nu kunnen we verder. De cradle-to-cradle-standaard gaat uit van voortdurende verbetering, wat concreet betekent dat we binnen twee jaar de stap naar het Bronze-certificaat moeten nemen.'

De cradle-to-cradle-certificaten zijn verdeeld in verschillende niveaus: Basic, Bronze, Silver, Gold en Platinum. Bedrijven die de milieu-impact van hun product grondig hebben onderzocht kunnen een Basic-certificaat krijgen. Om hogere certificaten te krijgen, moeten producenten gaan inzetten op het verminderen van de milieu-impact en het recyclen van het product.

Recycling

Dat is ook precies wat Holonite nu wil doen. 'Het afval van ons eigen productieproces wordt momenteel gebruikt bij de bouw van wegen,' vertelt Van der Linden. 'Maar dat is downcycling, hergebruik in een laagwaardige toepassing. We willen ons materiaal zo gaan verbeteren dat we het afval in ons eigen productieproces kunnen gebruiken.'

Holonite is positief over de vooruitzichten. 'De testresultaten zijn goed, dus we verwachten de stap naar het Bronze-certificaat volgend jaar te kunnen nemen.'

Foto: Holonite

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra