Duurzaam renovatieconcept van Delftse studenten naar VS

07-06-2016 10:20 | Door: Fitria Jelyta

Drie Nederlandse architectuurstudenten hebben een duurzaam renovatieconcept ontwikkeld dat woningen in de Amerikaanse stad Detroit zelfvoorzienend in water, energie en voedsel moet maken.

Het renovatieconcept The Motown Movement van TU Delft-studenten Dominik Lukkes, Ronen Dan en Bob Hendrikx maakt gebruik van bestaande technieken die huizen tegen lage kosten verduurzamen. Zo beschikt het huis dat volgens het concept is gerenoveerd over gerecyclede isolatiematerialen, een groen dak en zonnepanelen.

Een warmtepomp en aansluiting op stadswarmte moeten het huis het gehele jaar door duurzaam verwarmen. Daarnaast moet een septictank het afvalwater, afkomstig van onder meer toiletten, zuiveren door middel van bezinking. Met een regenwateropslagsysteem op het dak, sluit het huis kringlopen van grijswatergebruik voor douches, toiletten en bewatering van de planten.

Sloopmateriaal hergebruiken

Een pilotproject van het duurzame renovatieconcept wordt in Detroit uitgevoerd. Dit project moet een multifunctioneel gebouw opleveren met woonruimtes, openbare plekken en een stadsboerderij. Volgens Dominik Lukkes, een van de oprichters van The Motown Movement, kampt de Amerikaanse stad met een grote krimp als gevolg van de financiële crisis die in 2008 plaatsvond. Dit leidde tot veel leegstand en sloop in de bebouwde omgeving.

De studenten zien dan ook kansen om het sloopmateriaal uit de buurt te hergebruiken voor het renoveren van bestaande woningen. Als voorbeeld noemt de medeoprichter een extra isolerende schil die het energieverbruik van het gebouw laag moet houden.  

“We zien dat de mensen in deze stad vooral een doe-het-zelf-mentaliteit hebben, waardoor ons concept goed uit de verf komt”, zegt Lukkes. De ontwikkelaars verwachten de principes van The Motown Movement ook in andere gebieden toe te passen. Dit is echter deels afhankelijk van het klimaat waarin de stad zich bevindt en de behoefte van de stadsbewoners. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Motown Movement | Foto: Barbara Eckstein, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra