Straatbank van biocomposiet levert kostenbesparing op

08-06-2016 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Waternet heeft samen met het biocomposietbedrijf NPSP een straatbank uit restmateriaal vervaardigd. Door de restmaterialen te hergebruiken, bespaart het watercyclusbedrijf kosten voor de verwerking van het afval.

In opdracht van Waterschap Amstel en Gooi en Vecht werkte Waternet samen met Staatsbosbeheer en NPSP aan de ontwikkeling van biocomposiet dat voor 71 procent uit restmaterialen bestaat. Door restmaterialen als riet, bermgras, waterplanten, calciet en cellulose te hergebruiken, zegt Waternet kosten te besparen voor het verwerken van de afvalstromen.

De samenwerking resulteerde in een straatbank geproduceerd uit dit biocomposiet. In de afgelopen maand was de straatbank van NPSP en Waternet te zien op de tijdelijke campus FabCity op de Kop van Java-eiland in Amsterdam. De campus biedt plaats aan kennisinstellingen en het bedrijfsleven om hun innovaties op het gebied van de circulaire economie en duurzame steden tentoon te stellen.

Grootschalige productie biocomposiet

De kosten voor het fabriceren van traditionele materialen als glasvezelcomposiet en de kosten voor het maken van het biocomposiet komen bij grootschalige producte met elkaar overeen, stelt NPSP. Daarnaast zegt NPSP CO2-uitstoot te kunnen terugdringen door glasvezels te vervangen door natuurlijke vezels.

Volgens het bedrijf is de productie van glasvezels energie-intensief. Uit testresultaten blijkt dat NPSP meer dan 2 kilo CO2 per kilo glascomposiet kan besparen. NPSP zegt de mogelijke toepassingen van het biocomposiet verder te onderzoeken. Ook kijkt het bedrijf naar manieren om het materiaal fabrieksmatig te produceren. Hiervoor werkt NPSP samen met Stowa, het gemeenschappelijke kenniscentrum van de regionale waterbeheerders.

Biobeton

Eerder ontwikkelde luchthaven Schiphol samen met onder meer Hogeschool Inholland en Strukton Prefab Beton twee biobased banken uit biocomposiet. Het consortium heeft biocomposiet en biobeton uit vezelhennep, vezelvlas en olifantsgras ontwikkeld. Deze gewassen zijn in het gebied bij de start- en landingsbanen van Schiphol geteeld. Volgens de luchthaven is het vezelversterkende plantenmateriaal ook vogelwerend en geluidsabsorberend. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: NPSP | Foto: Phil Roeder, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra