Laag van gerecyclede autobanden maakt bruggen duurzaam

12-06-2016 09:40 | Door: Fitria Jelyta

Britse en Griekse onderzoekers hebben een elastische laag ontwikkeld uit gerecyclede autobanden, die de levensduur van bruggen goedkoop verlengt.

De wetenschappers van de University of Surrey en de Aristotle University of Thessaloniki hebben een zogeheten ‘isolator’ ontwikkeld. Deze elastische laag wordt op bestaande bruggen aangelegd en kan bewegingen absorberen, die mogelijk scheuren veroorzaken in de constructie.

Door de laag te produceren uit oude autobanden, voorkomen de wetenschappers dat de banden worden weggegooid. Jaarlijks worden er in Groot-Brittannië 50 miljoen autobanden weggegooid, stellen de onderzoekers. “We waren op zoek naar een toegankelijk, goedkoop en effectief materiaal dat onder druk zou presteren”, zegt Dr. Stergios Mitoulis van de University of Surrey.

“Zo hebben we gekeken naar de mogelijkheden om autobanden te hergebruiken die anders op de stortplaats zouden belanden. Hiervan hebben we een systeem gemaakt dat schade aan brugonderdelen als gevolg van aardbevingen of temperatuurveranderingen effectief kan voorkomen.”

Onderhoudskosten besparen

De isolator moet volgens de onderzoekers uitkomst bieden voor het onderhoud van bruggen in ontwikkelingslanden. Zo kan de laag bruggen veilig houden in verschillende omstandigheden en tegelijkertijd besparen op onderhoudskosten.

De onderzoekers zijn op dit moment op zoek naar manieren om het product op de markt te brengen. Daarnaast bekijken zij de mogelijkheden om de elastische laag toe te passen op verschillende infrastructuurelementen, zoals kades, keerwanden en gebouwfunderingen.

Composietdekken

In Nederland bekijkt het Sustainable Refurbishment of Existing Bridges (Surebridge), een onderzoeksproject van Rijkswaterstaat, de mogelijkheden om composietdekken te gebruiken voor het verduurzamen van oude betonnen bruggen. Doel van dit programma is de efficiëntie van de aanleg en het onderhoud van wegen en bruggen te verhogen.

Daarnaast is het project gericht op het verlagen van de milieu-impact van de aanleg van infrastructuur. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: University of Surrey | Foto: Alexander G, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra