Zelfklimmende kraan bouwt windturbines goedkoper

15-06-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

Windturbineproducent Lagerwey uit Barneveld heeft naar eigen zeggen ’s werelds eerste zelfklimmende kraan ontwikkeld, die windturbines op verschillende plekken goedkoper kan bouwen.

De Lagerwey Kraan ‘klimt’ met de mast van de windturbine mee terwijl deze wordt opgebouwd. Doordat het systeem geen grote kraanopstelplaats nodig heeft, kunnen ontwikkelaars de Lagerwey Kraan inzetten voor het bouwen van windturbines op locaties waar dat voorheen niet mogelijk was. Zo zijn windturbines met de kraan te bouwen bij dijken, op bergruggen, in bossen en op drassig terrein.

Door gebruik te maken van de kleine kraanopstelplatas is het mogelijk om de kosten voor het bouwen van de windturbine laag te houden. Met name de kosten voor het verplaatsen van een conventionele kraan en de kosten voor een kraanopstelplaats drukken zwaar op het budget bij de realisatie van kleinere windparken, stelt Lagerwey.

Meer energie met minder windmolens

Volgens de windturbinebouwer worden windturbines steeds groter, zwaarder en hoger. Op die manier kan er wel meer windenergie worden opgewekt met minder windmolens, maar de kosten voor het bouwen van de masten zullen stijgen.

“De kranen die hoge windturbines kunnen bouwen zijn schaars en duur”, zegt Nederlandse windturbineontwerper Henk Lagerweij van Lagerwey. “Ook nemen ze veel ruimte op de bouwplaats in beslag of moet begroeiing worden gekapt.”

Lagerwey verwacht het eerste prototype van de kraan in 2017 te testen. Op dit moment past de kraan alleen nog op de modulaire stalen masten die Lagerwey gebruikt voor het bouwen van de torens van een windturbine. Behalve voor het bouwen van windturbines, is de kraan ook geschikt voor het onderhoud van de turbines. 

Bekijk hieronder hoe de Lagerwey Kraan werkt:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Lagerwey | Foto: Bob Tilden, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra