Hoe de Arena met een enorme accu het net stabiliseert

amsterdam arena

15-06-2016 17:17 | Door: Erik Verheggen

De Amsterdam Arena gaat een accu van 4 megawatt plaatsen. Behalve als noodstroomvoorziening, stelt het stadion de energieopslag ter beschikking voor stabilisering van het stroomnet.

De stroomopslag is onderdeel van een omvangrijk innovatieprogramma van de Arena. Op dit moment loopt de tender nog. De twee overgebleven bieders komen beide uit de auto-industrie: Tesla en BYD willen de Arena graag als opdrachtgever.

Energieopslag

De Arena kan volledig zelfvoorzienend draaien op een volle batterij. “Als de stroom uitvalt tijdens een voetbalwedstrijd, zullen spelers en publiek daar niets van merken”, zegt directeur Innovatie Henk van Raan van de Amsterdam Arena.

Het stadion heeft het opslagsysteem niet het hele jaar nodig. “Wij willen de accu 65 dagen per jaar helemaal voor ons zelf hebben”, zegt Van Raan. “De overige driehonderd dagen stellen wij de opslagcapaciteit ter beschikking aan Tennet, om bij te dragen aan stabilisering van het stroomnet.”

Vorig jaar maakte de directie van de Amsterdam Arena bekend het stadion te verbouwen. Hiervoor is € 50 mln beschikbaar gesteld. Een eerste stap was de installatie van nieuwe LED-verlichting van Philips Lighting.

Chief Innovation Officer Henk van Raan van de Amsterdam Arena is donderdag 16 juli te gast in het radioprogramma DuurzaamBV Radio.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto: xlibber, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra