Haags afvalbrengstation uit afval wordt energieneutraal

16-06-2016 12:04 | Door: Fitria Jelyta

Den Haag krijgt een nieuw afvalbrengstation. Op het gebied van duurzaamheid heeft de gemeente ambities om het energieneutrale station te bouwen uit onder meer restmaterialen van vrachtwagens.

Door gebruik te maken van gerecyclede en herbruikbare materialen, krijgt het nieuwe afvalbrengstation aan de Uitenhagestraat volgens de gemeente Den Haag een duurzame uitstraling. Hoofdaannemer Van Boekel is verantwoordelijk voor de realisatie van het station en het ontwerp nam Wessel van Geffen Architecten voor zijn rekening.

Zo wordt de gevel volledig gemaakt uit gerecycled materiaal dat bestaat uit platen van oude vrachtwagens, waarvan het metaal is gestanst. Verder gebruikt Van Boekel materialen met een hoge geluidsisolerende werking en plaatst de hoofdaannemer een groen dak van mos. Daarnaast zal het afvalbrengstation regenwater opvangen en gebruiken om onder andere toiletten door te spoelen in het gebouw.

Duurzaam dak

“Naast het gebruik van gerecyclede en herbruikbare materialen, wordt het gebouw energieneutraal”, zegt Daniël Driessen van de gemeente Den Haag tegen Cobouw. “Het station krijgt een sheddak: op de schuine stukken komen zonnecellen, afgewisseld met mos-sedum. De verticale stukken zijn van autoglas.” Deze maand zijn de bouwwerkzaamheden gestart. De gemeente Den Haag verwacht het afvalbrengstation eind 2016 in gebruik te nemen.

Circulaire milieustraat

In Soest heeft het bedrijf Modulo Milieustraten een hybride milieustraat gebouwd volgens de principes van de circulaire economie. De milieustraat beschikt over 100 procent herbruikbare bouwelementen uit duurzaam en hergebruikt beton. Hiermee bespaart het bedrijf op het gebruik van primaire grondstoffen als zand- en grind.

Daarnaast maakt Modulo gebruik van flexibele bouwelementen die niet aard- en nagelvast zijn gebouwd. Dit maakt het mogelijk om de elementen eenvoudig te verplaatsen en aan te passen waar nodig. Het afvalbrengstation in Soest bestaat uit een omgekeerde U-vorm met ondergrondse ruimtes, die als kantoor- of opslagruimtes inzetbaar zijn. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Gemeente Den Haag, Cobouw | Foto: Gemeente Den Haag (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra