Circulair stadskantoor opgetrokken uit duurzaam hout

17-06-2016 13:45 | Door: Fitria Jelyta

Het onlangs opgeleverde stadskantoor in Venlo maakt gebruik van grondstoffen die volledig herbruikbaar zijn zonder hun waarde te verliezen. Onder andere het duurzame Accoya-hout is in grote mate toegepast.

Het nieuwe stadskantoor van Venlo, naar het ontwerp van de Rotterdamse Kraaijvanger Architects, is volgens de gemeente het eerste stadskantoor in Nederland dat volledig volgens de principes van Cradle to Cradle (C2C) is gebouwd. Bij de realisatie van het ontwerp heeft Kraaijvanger Architects gekozen voor het Nederlandse Accoya-hout van het bedrijf Accys Technologies.

Lange levensduur

Het Accoya-hout van Accys Technologies is gecertificeerd met de hoogst haalbare graad binnen de C2C-principe. Zo haalt Accys Technologies het materiaal uit duurzaam beheerde bossen, waardoor een maximale opslag van CO2 wordt behaald gedurende de levensduur van de Accoya-producten. Daarnaast is het hout bestand tegen rot die door hout aantastende schimmels wordt veroorzaakt. Dit leidt tot een lange levensduur van het materiaal, stelt Accys Technologies.

In het Venlose stadskantoor is 200 kubieke meter ruw Accoya-hout in zowel het interieur als exterieur verwerkt. Het hout is toegepast in onder andere kozijnen, plafonds, wanden, trappen en in het daktuin.

Zelfvoorzienend wonen

Eerder heeft de Nederlandse architect Kees van Wuyckhuyse een circulair woonconcept ontwikkeld, waarin Accoya-hout is toegepast. Het zogeheten GreenHuus is een verplaatssbare en zelfvoorzienende ecolodge, waarin gesloten kringlopen van water, energie en afval centraal staan.

Door gebruik te maken van regenwateropslag, zonnepanelen en accu’s om de opgewekte energie in op te slaan en zonnecollectoren die daglicht omzetten in energie voor ruimteverwarming, is het Greenhuis geheel zelfvoorzienend. 

Bekijk hieronder meer over het stadskantoor van Venlo:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Accys Technologies, Kraaijvanger Architects | Foto: Kraaijvanger Architects (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra