Nijmegen is een energieneutrale miniwijk rijker

20-06-2016 10:25 | Door: Fitria Jelyta

In de Nijmeegse wijk Oosterhout zijn drie vrijstaande woningen gecertificeerd met het internationale passiefhuis-certificaat. Dankzij duurzame maatregelen verbruiken de woningen nauwelijks energie.

De woningen in het Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) in Nijmegen zijn bijna energieneutraal door onder meer de toepassing van ramen met triple glas, goede isolatie, blalansventilatie en automatische buitenzonwering. Verder worden de huizen verwarmd door een collectieve houtsnipperkachel, waarvoor houtafval van het eigen terrein wordt gebruikt.

Hoogste energielabel

Hierdoor betalen de bewoners slechts € 8 per maand voor verwarming en warm water. Daarnaast bestaan de woningen uit duurzame bouwmaterialen en beschikken ze over zonnecollectoren en 66 zonnepanelen. Mede dankzij deze maatregelen zijn de huizen beloond met het passiefhuis-certificaat. Volgens de Nederlandse eisen van het passiefhuis moet een gebouw of woning vier keer minder energie gebruiken dan een Nederlandse nieuwbouwwoning uit 2011.

De huizen zijn ontwikkeld binnen een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Hiermee kan een groep burgers samen woningen of een hele woonwijk ontwikkelen op eigen initiatief of op initiatief van een gemeente. De opdrachtgevers hebben voor dit initiatief passiefhuis-expert Clarence Rose van Azimut Bouwbureau ingeschakeld. De toegepaste maatregelen hebben geleid tot het hoogste energielabel A+.

Passief ziekenhuis

Dit jaar maakte bouwconcern Bam Deutschland bekend het eerste ziekenhuis te bouwen volgens de duurzame eisen van het energiezuinige passiefhuis. Het ziekenhuis verrijst in Frankfurt-Höchst en moet gebruik gaan maken van drievoudig glas, klimaatgevels en energiezuinige ventilatiesystemen.

Naar verwachting wordt het gebouw met een vloeroppervlakte van 79.000 vierkante meter eind 2018 opgeleverd en in de eerste helft van 2019 in gebruik genomen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Energievastgoed, Bouw en Wonen | Foto: GWLO (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra