Eindhoven daagt start-ups uit tot innovaties voor slimme stad

22-06-2016 10:20 | Door: Fitria Jelyta

Samen met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en bouwconcern VolkerWessels roept de gemeente Eindhoven het bedrijfsleven op om met innovaties te komen voor een duurzame, slimme stad.

De onlangs uitgebrachte iCity Tender maakt deel uit van een project dat door het Europese Horizon 2020-programma wordt gefinancierd. Met deze oproep dagen de gemeente Eindhoven, TU/e en VolkerWessels mkb’ers en start-ups uit om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, die de levenskwaliteit in de stad verhogen.

Het consortium gaat met de tender businessmodellen financieren om deze innovaties waar te maken. Voor het testen van de Internet of Things (IoT)-toepassingen voor de slimme stad, heeft de gemeente Eindhoven het gebied Strijp-S voor ogen. Hierin worden de ideeën uitgewerkt tot schaalbare oplossingen, waar ook andere steden van kunnen profiteren.

Budget

De innovaties voor de slimme stad worden in drie lagen verdeeld. In de ‘cloud-laag’ wordt data verzameld en geanalyseerd. De ‘leefbare laag’ is het tastbare deel van de stad, waarin inwoners gebruik kunnen maken van de innovatieve producten en diensten. Tot slot wil het consortium met de ‘infrastructuurlaag’ manieren vinden om de stedelijke infrastructuur beter te benutten.

De iCity Tender bestaat uit twee rondes, waarin de innovaties van mkb’ers en start-ups worden geselecteerd. In de eerste ronde krijgen de bedrijven een budget van € 5.000 om hun concepten uit te werken tot prototypes. Vervolgens worden de beste concepten geselecteerd en krijgen de teams een budget van € 20.000 om de prototypes te ontwikkelen tot gebruiksklare producten.

Verlichting voor duurzame stad

Eerder heeft de gemeente Eindhoven een consortium van Philips Lighting en Heijmans geselecteerd voor de ontwikkeling van innovatieve verlichting in de lichtstad. Mogelijk vervangen de bedrijven tot 21.000 lichtmasten door LED-lampen. Ook is het consortium verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de openbare verlichting in Eindhoven.

Daarnaast wil de gemeente verlichting op een vernieuwende wijze inzetten en hiermee bijdragen aan een een verbeterde levenskwaliteit in de stad. Samen met tien andere Europese steden wil Eindhoven inzicht krijgen in publieke verlichtingsstrategieën voor duurzame steden. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: VolkerWessels, Strijp-S | Foto: Ntcrwler, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra