Slimme ‘mistdoos’ maakt airconditioning energiezuiniger

27-06-2016 07:36 | Door: Fitria Jelyta

Een Amerikaanse start-up heeft een systeem ontwikkeld dat een natuurlijk lichaamsproces nabootst om airconditioning duurzamer en energiezuiniger te maken.

De Mistbox van het gelijknamige bedrijf is een doos die op de buitenunits van verschillende soorten airconditioningsystemen kan worden geïnstalleerd. Een airconditioningsysteem bestaat uit twee eenheden. Een unit met koelmiddel wordt buiten een gebouw geplaatst en onttrekt koude uit de buitenlucht. Vervolgens wordt de koude lucht in gebouwen verspreid via een ander apparaat dat in de binnenruimte is geïnstalleerd.

De unit die in de buitenlucht is geplaatst, kan door hoge temperaturen oververhit raken en daardoor veel energie gebruiken om de binnenruimtes te koelen. Daarnaast leiden de verhitte airconditioningsystemen tot een hitte-eilandeffect, waardoor sommige delen van een stad een hogere temperatuur hebben dan andere delen.

Verdampingsproces

De Mistbox voorkomt dit effect door de buitenunit te koelen via een verdampingsproces, vergelijkbaar met hoe het menselijke lichaam transpireert bij hitte en inspanning. Doordat de buitenunit koel wordt gehouden, gebruikt de airconditioning minder energie om gebouwen te koelen.

Volgens Mistbox kan het apparaat tot wel 30 procent energie besparen. Om de airconditioning koel te houden, maakt Mistbox uitsluitend gebruik van zonne-energie. Dit draagt verder bij aan de energie-efficiëntie van de airconditioning. Gebruikers kunnen de Mistbox ook aansluiten op hun smartphones om de behaalde energiebesparing en het actuele energieverbruik van hun airconditioning bij te houden. 

Bekijk hieronder hoe de Mistbox werkt:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Mistbox | Foto: CWCS Managed Hosting, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra