Rapport ‘best practices’ verduurzaming detailhandel

Rapport ‘best practices’ verduurzaming detailhandel

01-08-2013 13:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een rapport opgesteld over hoe de detailhandel zijn milieu-impact het best kan minimaliseren.

In het rapport Best Environmental Management Practice in the Retail Trade Sector, dat het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie heeft opgesteld, is een zeer uitgebreide lijst van aanbevelingen en uitleg te vinden over hoe de detailhandel het best zijn directe en indirecte impact op het milieu kan minimaliseren.

In het 500 pagina’s tellende rapport beschrijft het JRC verschillende technieken, maatregelen en acties om de energieprestaties, het afval- en watermanagement te verbeteren. Ook de duurzaamheid van de toeleveringsketens, alsmede het transport en logistieke beheer komt aan bod.  Verder wordt beschreven hoe het gedrag en de consumptiepatronen van consumenten te beïnvloeden is.

Voor elke ‘best practice’ – bijvoorbeeld de koeling van producten in supermarkten – is een maatstaf opgesteld voor de beste manier van werken. Voor elke maatstaf is de economische en technische haalbaarheid beschreven om een duidelijk beeld te geven van de investerings- en operationele kosten en onder welke voorwaarden bepaalde technieken kunnen worden toegepast.

Daarnaast presenteert het rapport een tabel over de toepasbaarheid van de verschillende ‘best practices’ op kleine en middelgrote ondernemingen in de detailhandel. Het mkb dat zijn milieuprestaties wil verbeteren zal in dit rapport een goede gids vinden voor de kosten, de toepasbaarheid en de voordelen voor het milieu en hun onderneming.

Bron: JRC

Foto: Jagermesh via wikimedia

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra