Apeldoornse wielerbaan heeft primeur met Accoya-hout

27-06-2016 10:09 | Door: Fitria Jelyta

De nieuwe overdekte wielerbaan Omnisport Apeldoorn is gemaakt van duurzaam Accoya-hout. Volgens leverancier Accys Technologies is de baan de eerste overdekte wielerbaan ter wereld, die is gemaakt van dit hout. 

De Union Cycliste Internationale (UCI)-wielerbaan is 250 meter lang en 7 meter breed. Het bedrijf Accys Technologies leverde voor de bouw in totaal 55 kilometer Accoya-hout, waarvan de latten een lengte hebben van 5,4 of 6 meter. Door deze lengte zijn er minder latten nodig om de wielerbaan te realiseren. Dat vermindert de hoeveelheid naden in de baan, wat leidt tot minder weerstand.

“Accoya is een hightech houtsoort”, zegt Sander Douma, de architect die de wielerbaan van Omnisport Apeldoorn ontwierp, in een persbericht. “Het materiaal is hard, waardoor het niet meer werkt onder invloed van vocht en droogte.” Deze eigenschap is te danken aan een gifvrij modificatieproces dat Accys Technologies uitvoert in zijn fabriek in Arnhem. De nieuwe wielerbaan met Accoya-hout moet in juli gereed zijn voor gebruik.

Circulair stadskantoor

Accys Technologies was ook verantwoordelijk voor het hout dat werd gebruikt voor de bouw van het onlangs opgeleverde stadskantoor in Venlo. Dit kantoor is volledig volgens de principes van Cradle to Cradle (C2C) gebouwd. Het Accoya-hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, waardoor een maximale opslag van CO2 wordt behaald gedurende de levensduur van de Accoya-producten.

Ook is Accoya-hout toegepast in het drinkwaterproductiegebouw van Vitens in Vechterweerd. Met energiezuinige installaties en een Breeam ‘Excellent’-certificering, zegt het drinkwaterbedrijf de duurzaamste productielocatie te hebben. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Accys Technologies | Foto: Graeme Maclean, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra