Meest energieopwekkende gemeentehuis verwarmd met ijs

28-06-2016 09:30 | Door: Fitria Jelyta

Met duurzame installaties, zoals een verwarming die gebruikmaakt van ijs, is het gemeentehuis Peel en Maas in Panningen verkozen tot het meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland.

De ijsverwarmingsinstallatie van het bedrijf Solareis bestaat uit een met water gevulde kunststof zak, die in de kruipruimte van een gebouw wordt geplaatst. Zonnecollectoren op het dak van het gebouw maken de zak warm. Als er warmte nodig is, koelt een warmtepomp het water af tot min 15 graden Celsius. Bij het overgangsproces van water naar ijs komt er veel energie vrij, die vervolgens wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Het gemeentehuis Peel en Maas in Panningen gebruikt dit systeem om het gebouw duurzaam en energiezuinig te verwarmen en te koelen. In de zomer wordt het systeem gebruikt om het gebouw te koelen.

Gezond binnenklimaat

Daarnaast worden er in het gemeentehuis de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte per ruimte gemeten. Dit maakt het mogelijk om voldoende frisse lucht te leveren en daarmee een gezond binnenklimaat te bevorderen.

De verkiezing is een initiatief van de nieuwe draai, een platform dat duurzame gebouwen en ervaringen over de leefbare omgeving. De juryleden van de nieuwe draai reikten de tweede prijs uit aan de gemeente Groningen. Dit stadskantoor beschikt over onder andere sensor-gestuurde ventilatie voor een prettig binnenklimaat en maakt gebruik van robots om de hoge ramen schoon te maken.

Testwoning

Eerder heeft de Zeeuwse woningcorporatie RWS in Goes experimentele woningen aangeboden met de Solareis-systemen. In totaal hebben 1.745 zich mensen aangemeld voor de eenentwintig woningen.  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: De nieuwe draai | Foto: liz west, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra