Frans bedrijf maakt fineerhout uit bananenbomen

02-07-2016 10:24 | Door: Fitria Jelyta

FibandCo zegt een duurzaam alternatief voor hout te hebben gevonden in bananenplanten. Zo maakt het Franse bedrijf bouwproducten uit het restmateriaal van de bananenoogst.

De Green Blade van FibandCo is het meest vergelijkbaar met fineerhout. Dat is een dunne laag hout die wordt gesneden uit een boomstam. In de bouw wordt het materiaal bewerkt tot onder meer parketvloeren en behangpapier. Door het fineerhout te vervaardigen uit bananenplanten die zijn overgebleven na de oogst, zegt het bedrijf een milieuvriendelijk alternatief te hebben ontdekt voor fineerhout.

Restproduct

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, groeien bananen niet aan bomen maar aan planten, stelt FibandCo medeoprichter Vladimir Hayot. Na de bananenoogst worden de planten vaak weggegooid.

Hiervoor biedt FibandCo uitkomst door de stammen van de bananenplanten te bewerken tot het fineerhoutproduct Green Blade. Dat doet het bedrijf zonder gebruik te maken van water of lijm, wat verder bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van het product.

Ontbossing voorkomen

Daarnaast gebruikt FibandCo uitsluitend zonne-energie in zijn fabrieken om de producten te vervaardigen. Bovendien groeien de bananenplanten volgens de organisatie na negen maanden weer aan. Door gebruik te maken van deze hernieuwbare bron wil FibandCo ontbossing voorkomen.

Volgens de medeoprichter kan Green Blade verwerkt worden in het interieur van gebouwen of als afwerking van meubels. Ook kan de maker van het fineerhoutproduct akoestische panelen maken uit de restmaterialen. 

Bekijk hieronder hoe de Green Blade van FibandCo wordt gemaakt:

FIBandCO from Pascal Délé / Lifestyle-Prod on Vimeo.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Fib And Co, Inhabitat | Foto: missbossy, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra