'Nieuwe duurzame vloer van bamboe is CO2-neutraal'

Moso bamboe

05-07-2016 15:45 | Door: Fitria Jelyta

Bamboespecialist Moso International brengt een nieuw product op de markt. Het bamboeparket Bamboo Solida is CO2-neutraal.

Het product bestaat voor 100 procent uit bamboevezels. In tegenstelling tot vergelijkbare parketten, heeft Moso de Bamboo Solida voorzien van een kliksysteem. Dit maakt het volgens het bedrijf mogelijk om de vloeren snel en eenvoudig te plaatsen.

Volgens Moso hebben de bamboevloeren een hardere structuur vergeleken met een eiken- of tropisch hardhouten plank. Na vijf jaar groei zijn de bamboestammen al rijp voor de oogst, stelt Moso. De Bamboo Solida is beschikbaar in zeven uitvoeringen. Daarnaast zijn de milieuvriendelijke vloerdelen voorzien van een CE markering, die aantoont dat de onderdelen voldoen aan alle eisen op het gebied van gezondheid en brandveiligheid.

Moso bamboe

Bamboe als duurzame brandstof

Uit eerder onderzoek van de bamboespecialist, het International Network for Bamboo and Rattan (Inbar) en de Technische Universiteit (TU) Delft blijkt dat de plantsoort bamboe CO2-negatief is. De bamboeproducten van Moso hebben zelfs na de productie in China en verzending naar Europa een negatieve CO2-uitstoot, stelt het bedrijf.

Door de aanzienlijke (her-)bebossingsprojecten met bamboe in China wordt er extra CO2 opgenomen, stelt Moso in het Life Cycle Analysis (LCA)-rapport. Tegelijkertijd vermindert de producent het gebruik van fossiele brandstoffen door bamboe in de afvalfase nuttig te verbranden en vervolgens te gebruiken als brandstof.

Meer bouwen met bamboe

In april van dit jaar opende Moso zijn nieuwe duurzame hoofdkantoor in Zwaag. Door bamboe grootschalig in het gebouw te verwerken, wil het bedrijf het gebruik van bamboe in de bouwsector stimuleren. Zo beschikt het kantoorpand over vloeren, trappen, plafonds, deuren, kozijnen en meubels waarin bamboe is verwerkt. Een gevelbekleding van bamboe en zonnepanelen moeten volgens de producent verder bijdragen aan de duurzaamheid van het gebouw. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Moso | Foto: Moso (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra