Rotterdam krijgt eerste ‘regenneutrale’ wijk

11-07-2016 18:50 | Door: Fitria Jelyta

De Rotterdamse nieuwbouwwijk Het Nieuwe Dorp op Heijplaat wordt getransformeerd tot een proeftuin voor innovaties die regenwater opvangen en hergebruiken. Op die manier wordt de wijk ‘regenneutraal’.

In Het Nieuwe Dorp moeten regenwater en afvalwater gescheiden worden afgevoerd. Via doorlatende stenen in een pakket zandgrond zakt het water onder de wegen. Het regenwater wordt vervolgens naar de parkeerterreinen geleid die zijn aangelegd met infiltrerende tegels en open buizen. Hierdoor hoeft de gemeente geen tweede afvoerbuis aan te leggen in de openbare ruimte.

De openbare ruimte inrichten als een spons

Sponsstad

“Vroeger dachten wij techneuten in afvoerbuizen, nu richten we de openbare ruimte in als een spons”, zegt wateradviseur Kees Koudstaal tegen de Gemeente Rotterdam. “De projectontwikkelaar en bewoners denken graag mee over een circulair systeem, zeker als ze doorkrijgen dat ze door regenwater te hergebruiken minder kosten hebben aan kraanwater.”

Naast duurzame projecten op het gebied van waterbeheer, zijn verschillende initiatieven gestart om de nieuwbouwwijk in 2020 volledig energieneutraal te maken.

Waterdoorlatende tegels

Eerder opende de gemeente Rotterdam ook een regentuin. De zogeheten Rain(a)way Garden Katshoek is voorzien van watertegels die bij hevige regenbuien het rioolsysteem ontlasten en water doorlaten. De waterdoorlatende tegel van ontwerpster Fien Dekker bestaat uit waterdoorlatend en zelfverdichtend beton. Hiermee moet de tuin regenwater opvangen en dat vervolgens langzaam naar de bodem laten zakken.

Daarnaast ontwikkelde architectenbureau De Urbanisten in opdracht van de gemeente Rotterdam een waterplein op het Bethlehemplein. Volgens de Rotterdamse gemeente is dit het eerste grootschalige waterplein ter wereld. De waterbassins van het waterplein kunnen tot wel 1,7 miljoen liter water opvangen.

Water in balans

Door zijn duurzame waterinfrastructuur belandde Rotterdam onlangs op de eerste plek in de Sustainable Cities Water Index van ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. In dit onderzoek vergeleek Arcadis vijftig wereldsteden met elkaar op het gebied van waterbescherming, -efficiëntie en -kwaliteit. Volgens Arcadis heeft Rotterdam de beste balans in waterbeheer. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Gemeente Rotterdam | Foto: Marieke van Santen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra