‘Onderwaterdrones moeten waterkwaliteit beter monitoren’

Onderwaterdrones

13-07-2016 09:45 | Door: Fitria Jelyta

In de stadsrivier Potmarge in Leeuwarden zetten Wetterskip Fryslân en Hogeschool Van Hall Larenstein onderwaterdrones in. De drones moeten de waterkwaliteit en ecologie beter monitoren.

Voor het onderzoek naar de waterkwaliteit hebben de partijen twee onderwaterdrones in de Potmarge ingezet. De drones zien eruit als minionderzeeers en zijn voorzien van een camera die de onderwaterwereld vastlegt. Op die manier wil Wetterskip Fryslân 3D-beelden verkrijgen van de waterkwaliteit en ecologie.

“We verwachten dat de drones ons waterschap een dynamisch beeld geven van de onderwatersystemen”, zegt Egbert Berenst dagelijks bestuurder van Wetterskip Fryslân. “We verwachten dat we met de resultaten de kwaliteit van het oppervlaktewater beter kunnen monitoren.”

Milieuvriendelijke maatregelen

Naast de camera, beschikken de onderwaterdrones over sensoren die zuurstof, temperatuur, nitraat en geleidbaarheid van het water kunnen meten. Volgens de organisaties is de drone geschikt om op specifieke onderzoekslocaties een stabiele waterkwaliteitsmeting uit te voeren zonder dat de bewegingen van de drone de metingen kunnen beïnvloeden.

Eerder is een pilot met onderwaterdrones in de Amsterdamse Sloterplas gestart. De onderwaterdrones zijn ook geschikt om bijvoorbeeld erosie te monitoren en de toestand van vegetatie en aquatische ecologie bij te houden. Daarnaast zouden de onderwaterdrones de effectiviteit van maatregelen als natuurvriendelijke overs en vispassages kunnen monitoren.

Volgens Hogeschool Van Hall Larenstein zullen onderwaterdrones in de toekomst vaker bij watergerelateerde onderzoeksprojecten voor meerdere doeleinden worden ingezet. Zo biedt de onderwijsinstelling vanaf komend schooljaar een opleiding voor het besturen van de drones. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Wetterskip Fryslân | Foto: Wetterskip Fryslân (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra