Krijgt Amsterdam de hoogste houten woontoren van Europa?

14-07-2016 16:15 | Door: Fitria Jelyta

In Amsterdam verrijst een 73 meter hoge woontoren die wordt opgetrokken uit hout. Mogelijk wordt dit duurzame pand het hoogste houten hoogbouw van Europa.

Bij de ontwikkeling van de Haut-woontoren, een initiatief van Nicole Maarsen en vastgoedontwikkelaar Lingotto, is energiebedrijf NLE betrokken. NLE gaat de komende jaren energie-innovaties toepassen in de houten hoogbouw. Volgens de ontwikkelaars wordt de houten woontoren voorzien van innovatieve technologie op het gebied van duurzaam bouwen en wonen.

Breeam Outstanding

Zo slaat het hout dat wordt gebruikt voor de bouw van de toren ruim 3 miljoen kilo CO2 op, stelt NLE. Daarnaast krijgt de buitenkant van Haut 1.250 vierkante meter aan energieopwekkende panelen en wordt het afvalwater op het dak gezuiverd door filters. Het duurzame gebouw krijgt verder een kas, kwekerij, terras en innovatielab.

Ook moet de parkeergarage plaats bieden aan elektrische deelauto’s. Mede dankzij deze duurzame maatregelen in het ontwerp van Team V Architectuur en Arup, krijgt het gebouw het label Breeam Outstanding. Dat is de hoogste score van het wereldwijd bekende Breeam-keurmerk voor duurzame gebouwen.

Voorloper in circulaire innovatie

“Wij vinden dat er in de energiesector veel wordt geëxperimenteerd, maar weinig echt wordt gedaan”, zegt NLE-directeur Harald Swinkels in een persbericht. “We kijken naar onder meer carsharing en zullen met bijvoorbeeld elektronicaproducenten in gesprek gaan om verlichting en koelkasten ‘as-a-service’ aan te kunnen bieden. Amsterdam zal met Haut een voorloper zijn in deze onomkeerbare innovatie.”

Het project maakt deel uit van de ontwikkellocatie Amstelkwartier. Op deze locatie staat onder meer het duurzame hotel Amstelkwartier naar een ontwerp van Paul de Ruiter Architects en Arup. Dit gebouw beschikt over een kas bovenop het dak, waarin duurzame technologieën worden toegepast om groente en fruit te verbouwen en vissen te kweken.

Meer over duurzame gebouwen van hout? Lees ook: 5 duurzame projecten met houten hoogbouw in Europa

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NLE | Foto: NLE (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra