Australische startup verandert CO2 in stoeptegels

Australische startup verandert CO2 in stoeptegels

29-08-2013 10:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe technologie slaat CO2 permanent op in bouwmaterialen zoals bakstenen en stoeptegels. Een Australische startup gaat de technologie doorontwikkelen.

Met een budget van AU$ 9,1 mln (€6,2 mln) mag de Australische startup Mineral Carbonation International (MCi) de komende vier jaar gaan spelen. Met dat geld gaat MCi een pilot fabriek bouwen aan de University of Newcastle die CO2 omzet in carbonaten die gebruikt kunnen worden als bouwmateriaal.

De pilot volgt na zes jaar onderzoek en ontwikkeling door de University of Newcastle, CO2-technologiebedrijf GreenMag Group en Orica, een onderneming die zich specialiseert in mijn- en tunnelbouw. De samenwerking heeft geleid tot een proof of concept dat de nieuwe methode permanent en veilig CO2 opslaat.

 

Bakpoeder

 

Volgens MCi imiteert de technologie het natuurlijke proces, waarin CO2 wordt gecombineerd met mineralen tot inerte carbonaten die bijvoorbeeld ook in bakpoeder en zuiveringszout voorkomen. De eindproducten van het proces zijn geschikt voor diverse producten, zoals bakstenen en stoeptegels.

“De technologie heeft zich bewezen in het lab en we willen nu kijken of we het kunnen opschalen om de kosten te reduceren,” zei Marcus St. John Dawe, CEO van MCi. “Het grote verschil tussen deze [technologie] en natuurlijke opslag is dat we de CO2 permanent transformeren en het niet alleen onder de grond opslaan.”

 

CO2-afvang en –opslag

 

Om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen is waarschijnlijk niet alleen energiebesparing en duurzame energie nodig. Het afvangen en opslaan van CO2, in het Engels bekend als carbon capture and storage (CCS), is ook cruciaal om verdere klimaatverandering te stoppen.

In Saoedi-Arabië wordt momenteel gewerkt aan de grootste CO2-afvang ter wereld. Deze installatie zet gasvormig CO2 om in vloeibare vorm die in industriële processen kan worden gebruikt.

Foto: reihayashi via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra