Zeoform: Het nieuwe duurzame materiaal van de toekomst?

Zeoform: Het nieuwe duurzame materiaal van de toekomst?

30-08-2013 12:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Australische bedrijf Zeo heeft een proces ontwikkeld waarbij uit water en cellulose een sterk en veelzijdig materiaal gemaakt kan worden.

De meeste van onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn gemaakt van plastic. Plastic heeft als voordeel dat het op veel verschillende manieren te vormen en te bewerken is. De meeste duurzame alternatieven voor plastic laten zich vaak veel moeilijker bewerken. Het Australische bedrijf Zeo lijkt hier verandering in te brengen.

Het materiaal dat Zeoform wordt genoemd wordt gemaakt uit water en cellulose en kan door middel van spuiten, gieten, kneden of persen in vrijwel elke gewenste vorm verkregen worden. In het proces is ook geen gebruik van lijm of hars nodig.

Het gebruik van cellulose heeft als voordeel dat het het meest voorkomende organische materiaal is op aarde. Het kan dan ook verkregen worden uit een grote verscheidenheid aan bronnen zoals papier, stoffen en planten.

 

Eigenschappen

 

Het proces om Zeoform te maken imiteert het natuurlijke proces van hydroxylbinding, waarbij cellulose vezels samenkleven in water. Volgens Zeo is dit proces weinig energie en water nodig, is het niet giftig en is het gebruik van lijmen en andere chemicaliën overbodig.

Het resultaat is een recyclebaar materiaal dat zo sterk is al ebbenhout. Het materiaal kan met behulp van diverse technieken in de gewenste vorm worden gebracht waardoor het bruikbaar is voor een veelzijdigheid aan toepassingen.

Zeoform is water- en vuurbestendig en het bedrijf werkt ook aan coatings die een aantal van de meest extreme weersomstandigheden kon weerstaan??.

Zeo wil op 20 september een crowdfunding campagne lanceren tijdens de Sydney EcoXpo in Australië.

Bron: Gizmag

Foto: Zeo

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra