Woningcorporatie verduurzaamt 15.000 Friese woningen

Zonnepanelen daken

22-07-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

De Friese woningcorporatie WoonFriesland wil 15.000 woningen voorzien van zonnepanelen. Dit draagt bij aan de verduurzaming van de provincie Friesland en de gemeentes.

Volgens WoonFriesland moeten de zonnepanelen een jaarlijkse besparing van € 100 per huurwoning opleveren. Samen met de stichting Wocozon wil de woningcorporatie de zonnepanelen plaatsen. De komende maanden gaan beide partijen de plannen verder concreet maken. Vanaf dit najaar gaat WoonFriesland de huurders benaderen.

Met dit initiatief kunnen huurders het energielabel van de woningen verbeteren. Op dit moment heeft meer dan de helft van de woningen van WoonFriesland al het energielabel A, B of C. Slechts minder dan 10 procent heeft nog een label F of G, stelt de woningcorporatie.

Financieel voordeel

Huurders hoeven niet te betalen voor de zonnepanelen, maar wel voor de opgewekte zonnestroom. Zij betalen hiervoor echter een lager tarief. Dat levert de huurders volgens WoonFriesland financieel voordeel op. Volgens de woningcorporatie moet het plaatsen van de zonnepanelen de kwaliteit, het wooncomfort en de duurzaamheid van de woningen verbeteren tegen betaalbare huurprijzen.

Eerder maakte WoonFriesland afspraken met de gemeente Leeuwarden om duizend woningen van zonnepanelen te voorzien. Als onderdeel van die afspraken start de woningcorporatie met het verduurzamen van de woningen in Leeuwarden.

Energieprestatievergoeding

Ook de Friese woningcorporatie Elkien wil in Friesland woningen verduurzamen. Elkien heeft de ambitie om 20.000 woningen toekomstbestendig te maken en daarvoor ruim duizend woningen per jaar te voorzien van onder meer schilisolatie, warmtepompen en zonnepanelen.

Elkien wil de investeringen in dit project terugverdienen met de totale woonlastenbenadering, waarbij huurders een lagere energierekening betalen. Deze investering wordt gefinancierd door gebruik te maken van de energieprestatievergoeding

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: WoonFriesland | Foto: Martin Jakobsen via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra