VS investeert $ 19 mln in energiezuinige gebouwen

Gebouwen VS

25-07-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Amerikaanse ministerie van Energie steekt $ 19 mln in duurzame projecten die de energie-efficiëntie in bestaande gebouwen moeten verbeteren.

Volgens de United States Department of Energie (DOE) zijn gebouwen verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van de totale energiebehoefte van het land en de totale broeikasgasemissies. Dit resulteert in een jaarlijkse energierekening van $ 430 mrd. Met deze reden investeert het ministerie $ 19 mln in achttien duurzame projecten die Amerikaanse kennisinstellingen uitvoeren om de energie-efficiëntie van overheidsgebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen, te bevorderen.

“Het verbeteren van de energie-efficiëntie van onze gebouwen is een van onze beste kansen om de energierekening van burgers te besparen en broeikasgasemissies te reduceren”, zegt Ernest Moniz, de Amerikaanse minister van Energie, in een persbericht. “Deze innovatieve technologie maken onze gebouwen slimmer, gezonder en efficiënter, wat bijdraagt aan onze ambitie om het energieverbruik van de gebouwde omgeving in 2030 met 30 procent te verminderen."

Slimme gebouwen

Naast innovatieve technologie voor slimme gebouwen, zijn de projecten gericht op duurzame verwarming, ventilatie, en koelsystemen. Ook wordt het gebruik van warmtepompen voor efficiënte verwarming en grootschalige toepassing van hernieuwbare energie mogelijk gemaakt.

Zo werkt de Amerikaanse Carnegie Mellon University aan een sensorsysteem dat energiebesparingen oplevert door het aantal gebouwgebruikers in een ruimte in te schatten en op basis daarvan berekent hoeveel energie er nodig is om het gebouw te verwarmen of te koelen. Daarnaast werkt het Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) aan duurzame isolatiematerialen, die de energie-efficiëntie in gebouwen twee tot vier keer kunnen verhogen ten opzichte van veelgebruikte isolatie.

Onderzoek energieneutrale gebouwen

In Nederland test het Rijksvastgoedbedrijf innovaties die energieneutrale gebouwen mogelijk maken. Dit moet de innovaties sneller en goedkoper beschikbaar maken voor het Rijk en andere organisaties. In dit project test het Rijk Internet of Things (IoT)-technologie, klimaatbeheer, verlichting en een actieve gebouwschil.

Voor dit onderzoek heeft het Rijksvastgoedbedrijf het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Rijswijk als testomgeving gekozen. Met de test in het kantoor zegt het Rijk bij te dragen aan het beleid van de Europese Unie (EU) om in 2050 een volledig energieneutraal gebouwde omgeving te realiseren. Het Rijksvastgoedbedrijf verwacht het onderzoek naar systemen voor energieneutrale gebouwen in drie tot vier jaar tijd af te ronden.  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: United States Department of Energy | Foto: Jessica Spengler via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra