12-09-2013 14:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na de VS en China zorgt de wereldwijde voedselverspilling voor de grootste uitstoot van broeikasgassen, zegt de VN in een rapport dat woensdag verscheen.

Elk jaar wordt een derde van al het voedsel dat bestemd is voor menselijke consumptie, zo’n 1,3 miljard ton, verspild. Alle energie, water en chemicaliën die gemoeid gaan bij de productie, distributie en het afvoeren van verspild voedsel gaan daarmee ook verloren. Alles bij elkaar zorgt dat voor een CO2-uitstoot die alleen wordt overtroffen door de jaarlijkse uitstoot van China en de VS.

Dat stelt het rapport ‘The Food Wastage Footprint’ van de VN’s Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het eerste onderzoek dat de impact analyseert van wereldwijde voedselverspilling vanuit het milieuperspectief. Er is specifiek gekeken naar de consequenties voor het klimaat, water- en landgebruik en biodiversiteit.

De VN concludeert dat bijna 30 procent van alle beschikbare landbouwgrond ter wereld – 1,4 miljard hectaren – voor niets gebruikt wordt en een hoeveelheid water die jaarlijks door de Wolga stroomt – 250 kubieke kilometer – wordt verspild.

 

3,3 miljard

 

De FAO schat dat de CO2-voetafdruk van voedselverspilling gelijk is aan de jaarlijkse uitstoot van 3,3 miljard ton CO2. Als voedselverspilling een land zou zijn zou het de derde grootste uitstoter zijn na China en de Verenigde Staten.

Dit laat zien dat hogere efficiëntie van voedselgebruik een hele grote bijdrage kan leveren aan de mondiale pogingen de uitstoot van broeikasgassen te reduceren en opwarming van de aarde te stoppen.

 

Kosten en oorzaken

 

Naast alle ecologische gevolgen kost de voedselverspilling voor voedselproducenten jaarlijks zo’n €560 mrd. Daarbij heeft de VN vis en zeevruchten nog niet eens meegerekend.

In de geïndustrialiseerde wereld wordt een groot deel van het voedsel verspild doordat consumenten simpelweg teveel kopen en weggooien wat ze niet eten. In ontwikkelingslanden wordt voedselverspilling voornamelijk veroorzaakt door inefficiënte teelt en gebrek aan goede opslagfaciliteiten.

 

Toolkit

 

“Vermindering van voedselverspilling zou niet alleen leiden tot lastenvermindering op schaarse natuurlijke bronnen, maar verlaagt ook de noodzaak om de voedselproductie te verhogen met 60 procent tegen 2050 om te kunnen voldoen aan groeiende vraag,” stelt de FAO.

De FAO pleit dan ook voor verbeterde communicatie tussen producenten en consumenten om de toelevering efficiënter af te stemmen op de vraag. Daarnaast moet er meer geïnvesteerd worden om oogsten efficiënter te maken en koeling en verpakking te verbeteren.

Ook moeten consumenten in ontwikkelde landen gestimuleerd worden om kleinere porties te serveren en meer met hun kliekjes te doen. Bedrijven zouden het overschot aan voedsel kunnen schenken aan goede doelen en betere alternatieven moeten ontwikkelen voor het dumpen van organisch afval op de stort.

Als aanvulling op het voedselverspillingsrapport heeft de FAO ook een uitgebreide ‘toolkit’ gepubliceerd met aanbevelingen over hoe voedselverlies en verspilling kunnen worden aangepakt.

Daarnaast vraagt de FAO landen ook om mee te doen met de gezamenlijke campagne om voedselverspilling in te perken ‘Think Eat Save – Reduce Your Foodprint!

Bron: Reuters

Foto: Stephen Rees via Flickr