Slimme bakstenen maken gebouwen geheel zelfvoorzienend

Slimme bakstenen

29-07-2016 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Bakstenen uit biobrandstofcellen en algen moeten gebouwen zelfvoorzienend maken door zelf stroom op te wekken en regenwater te zuiveren.

Wetenschappers van de Britse University of the West of England (UWE Bristol) hebben naar eigen zeggen slimme bakstenen ontwikkeld, die woningen, kantoorgebouwen en openbare ruimtes zelfvoorzienend kunnen maken in water en elektriciteit.

In het zogeheten Living Architecture (LIAR) project werkt de UWE Bristol samen met onder andere de Newcastle University. Dit onderzoeksproject wordt met een bedrag van € 3,2 mln gefinancierd door het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie. Doel van het LIAR-onderzoek is om milieuproblemen in de gebouwde omgeving aan te pakken door natuurlijke bronnen te combineren met technologische innovaties.

Gebouw als levend organisme

De slimme bakstenen bestaan uit een bioreactor die met biobrandstofcellen en algen is gevuld. De biobrandstofcellen bevatten micro-organismen die water zuiveren, fosfaat terugwinnen, elektriciteit opwekken door afbraak van organische materialen en tegelijkertijd de productie van nieuwe wasmiddelen faciliteren. Daarnaast moeten muren gemaakt van de slimme bakstenen de temperatuur in binnenruimtes kunnen beheren en rekening houden met de buitentemperatuur.

“Een gebouw van bioreactoren zal een grootschalig levend organisme worden dat volledig zelfvoorzienend is in alle milieu—en energiebehoeften van zijn bewoners”, zegt Professor Andrew Adamatzky, wetenschapper aan de UWE Bristol. Volgens de wetenschappers werken de bakstenen als een elektrische analoge computer die verschillende functies kan uitvoeren.

Zo wordt de bioreactor geprogrammeerd om verschillende bronnen te verwerken zoals grijswater, algen en bacteriën, koolstofdioxide uit de atmosfeer en verschillende soorten voedingsstoffen. Vervolgens levert het systeem onder andere zuiver water, kunstmest, fosfaat, zuurstof, bio-afbreekbare wasmiddelen, elektriciteit en herbruikbare biomassa op. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: UWE Bristol | Foto: Tony Alter via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra