04-08-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

In september van dit jaar neemt Saxion Hogescholen een circulair onderwijsgebouw in gebruik. Door een remontabele ontwerp kan de constructie worden hergebruikt aan het einde van de levensduur.

Ingenieursbureau ABT en architectenbureau IAA Architecten werkten samen aan een remontabele hoofddraagconstructie voor het onderwijsgebouw, dat op de voormalige plek van de Apeldoornse Nettenfabriek staat.

CO2-reductie

Om het circulaire ontwerp mogelijk te maken, zijn de verbindingen van de staalconstructie onderling en de verbinding van de staalconstructie met de klimaatvloer zorgvuldig ontworpen. Met de klimaatvloeren van het bedrijf VBI wordt water door de leidingenregisters gepompt en de vloermassa gebruikt voor het bufferen van warmte en koude. Dit levert een besparing op van 40 procent op de energiekosten.

De verbindingen tussen de klimaatvloeren en de staalconstructie zijn aangestort met krimparme mortel. De keuze voor deze constructievariant leidde tot een besparing van 40 kilo CO2-uitstoot per vierkante meter, schrijft Cobouw. Het onderwijsgebouw heeft een oppervlakte van 2.500 vierkante meter, wat een besparing van 100 ton CO2 opleverde.

Marktplaats voor circulaire bouw

Daarnaast is de betonnen druklaag bij de bouw van het pand achterwege gelaten. Op die manier kan de constructie aan het eind van de levensduur worden hergebruikt. “Er zou een databank voor gebouwonderdelen moeten komen, een soort marktplaats”, zegt constructeur Ronald Wenting van ABT tegen Cobouw.

“Het feit dat er haast altijd een druklaag wordt voorgeschreven is geen reden om het automatisch weer te doen. Als je je stabiliteitsconcept er bewust op afstemt, zijn veel gebouwen remontabel te ontwerpen.”

Bron: ABT, Cobouw