Duurzame maatregelen voor ‘Nul Energie Amsterdam’

Amsterdam smart city

05-08-2016 15:05 | Door: Fitria Jelyta

Via het project City-zen stelt de gemeente Amsterdam een subsidiepot ter waarde van € 2,6 mln beschikbaar. De subsidie is bedoeld om onder meer woningcorporaties en particulieren te helpen bij het verduurzamen van hun woningen.

De subsidiepot voor energiebesparende renovaties via het City-zen-project is door de Europese Commissie beschikbaar gesteld. Inmiddels is bijna € 2 mln van de subsidiepot uitgegeven. Naast isolatie en isolerend glas wordt het geld gebruikt voor slimme ventilatietechnieken, zuinige energie-installaties en de opwekking van duurzame energie, zoals zonnepanelen of aansluiting op het warmtenet.

Nul Energie-steden

Met de subsidie voor energiebesparende maatregelen wil City-zen Amsterdam verduurzamen en transformeren tot een Nul Energie-stad. Het project voert ook duurzame maatregelen uit in de Franse plaats Grenoble. Zo wil de initiatiefnemer, een consortium bestaande uit bedrijven en kennisinstellingen, de steden verduurzamen door de aanleg van slimme elektriciteitsnetten, warmtekoudeopslag en energieopslag.

De innovaties die via het project mogelijk worden gemaakt, moeten leiden tot een jaarlijkse CO2-besparing van 59.000 ton. Daarnaast moet het project in zowel Amsterdam als Grenoble 90.000 vierkante meter aan woningen verduurzamen en 10.000 woningen aansluiten op smart grids.

Energiecoaches

Naast de subsidie voor energiebesparende maatregelen via City-zen, start de gemeente Amsterdam in samenwerking met het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) een project met energiecoaches. Hiermee krijgen Amsterdamse inwoners gratis advies over energiebesparing. Doel is om 10.000 Amsterdamse huishoudens te bezoeken en daar energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Zo krijgt een energiecoach een bespaarpakket, dat bestaat uit onder andere radiatorfolie, tochtband, een brievenbusborstel, een waterbesparende douchekop en LED-lampen. De bewoner mag vervolgens gratis een keuze maken uit producten ter waarde van € 15. Aanvullend kan de bewoner andere producten in het bespaarpakket kopen tegen 50 procent van de inkoopprijs. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Amsterdam, City-zen | Foto: Mario Sánches Prada via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra