09-08-2016 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Twee studenten aan de Groningse Academie van Bouwkunst hebben een duurzaam paviljoen van hout ontwikkeld. Na gebruik van de houten constructie, worden de onderdelen verwerkt tot meubels.

Het duurzame paviljoen, dat wordt gebouwd op de Speelweide in het Groningse Noorderplantsoen, bestaat uit 5,2 kilometer vurenhout balkjes van 30 bij 30 millimeter. De balkjes zijn volgens een Japanse constructiemethode met elkaar verbonden door gebruik te maken van houten deuvels. Volgens de studenten Yerun Karabey en Mark Venema is het houten paviljoen een verbeelding van de duurzame energietransitie die steden de komende decennia moeten ondergaan.

Het paviljoen verbeeldt niet alleen de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, maar vooral het maken van slimme verbindingen tussen mensen, systemen en stromen van onder meer voedsel, water en grondstoffen, stellen zij. Hierdoor ontstaat volgens de studenten een veerkrachtig geheel. Na het festival worden de houten onderdelen opgedeeld en verwerkt tot krukjes, bankjes, tafels en kasten, waardoor het paviljoen een tweede leven krijgt.

Karabey en Venema wonnen met hun idee voor het houten paviljoen een ontwerpwedstrijd van het Centrum Beeldende Kunst Groningen en Platform Gras. Die organiseerden de wedstrijd rond het jaarlijks terugkerende internvationale festival Noorderzon.

Minder verspillen door hergebruik

Eerder ontwikkelde Faas Moonen, universitair hoofddocent van de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), een duurzaam festivalpaviljoen uit onder meer sloophout en afvalmateriaal. Door hergebruik van materialen wist de wetenschapper de hoeveelheid bouwafval tijdens het bouwproces te minimaliseren. Dit leverde een verplaatsbaar en demontabel paviljoen op dat tijdens evenementen en festivals kan worden ingezet.

Met het zogeheten Reclaimlabb wil Moonen laten zien dat verspilling in de bouwsector kan worden verminderd door hergebruik van materialen. “Ik zie het als mijn taak als universitair onderzoeker om mensen te laten zien dat er ook in de bouw duurzamer gewerkt kan worden”, zei hij in een persbericht. Volgens de onderzoeker moet een volgende versie van het paviljoen zelf energie kunnen opwekken. 

Bron: Hanzehogeschool Groningen Academie voor de Bouwkunst | Foto: Hanzehogeschool Groningen Academie voor de Bouwkunst (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)