09-08-2016 15:20 | Door: Fitria Jelyta

De Goede Doelen Loterijen gaat een centraal kantoorpand inzetten voor de in totaal vijfhonderd werknemers van de organisatie. Hiervoor wordt een oud gebouw in Amsterdam duurzaam gerenoveerd tot een circulair en energieneutraal kantoor.

Het leegstaande gebouw aan de Amsterdamse Beethovenstraat moet ruimte bieden aan vijfhonderd werknemers van de drie Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en Bankgiro Loterij). Voor het gebouwontwerp is het architectenbureau Benthem Crouwel verantwoordelijk. Naar verwachting starten de renovatiewerkzaamheden in september van dit jaar.

In de huidige situatie zijn de vijfhonderd werknemers van de Goede Doelen Loterijen verspreid over vijftien gebouwen in Amsterdam, ’s-Graveland en Eemnes. Door de huisvesting van de werkzaamheden in een centraal kantoorpand samen te brengen, willen de Goede Doelen Loterijen efficiënter werken. Het renoveren van een ongebruikt pand voor dit doel is volgens de loterijen duurzamer dan nieuwbouw.

Goede Doelen Loterijen

Duurzaam met water

Zo wordt het Amsterdamse pand gerenoveerd tot een water- en energieneutraal gebouw dat 84 procent minder energie verbruikt dan een nieuw gebouwd kantoor. Het gerenoveerde pand krijgt 2.400 vierkante meter aan zonnepanelen die voldoende elektriciteit opwekken voor tachtig huishoudens per jaar. Verder krijgt het pand een daktuin waarin kruiden worden verbouwd en regenwater wordt opgevangen.

Het opgevangen regenwater wordt vervolgens gebruikt voor het bewateren van de planten en kruiden in de daktuin. Het water dat overblijft wordt afgevoerd naar een groot opslagbassin onder het binnenplein en wordt gebruikt voor de toiletspoelingen en de sprinklerinstallatie in het gebouw. Mede door deze duurzame maatregelen moet het gebouw jaarlijks 150 ton minder CO2 uitstoten dan vergelijkbare gebouwen, aldus de Goede Doelen Loterijen.

CO2-reductie

Door de centrale ligging is het pand met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets goed bereikbaar. Zo verwachten de Goede Doelen Loterijen aanzienlijke besparingen op de reiskosten en de CO2-uitstoot van medewerkers en gasten. Met de verbouwing van het kantoor is een investering van € 22 mln gemoeid.

De loterijen streven naar het behalen van de hoogst haalbare score van het duurzaamheidskeurmerk Breeam. Naast de energiebesparende installaties, willen de Goede Doelen Loterijen uitsluitend natuurlijke en circulaire materialen gebruiken. Een voorbeeld hiervan is het isolatiemateriaal Myco Foam, dat is gemaakt uit paddenstoelen.

Bron: Nationale Postcode Loterij, Bouwwereld | Foto: Hoofdafbeelding: Massimo Catarinella via Wikimedia Commons, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Nationale Postcode Loterij (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)