Nul op de Meter-stapelbouw in Tilburg duurzaam geïsoleerd

Zuringhof Tilburg

10-08-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Een consortium van bouwbedrijven en architecten heeft in Tilburg het eerste Brabantse Nul op de Meter-appartementencomplex gebouwd. Met milieuvriendelijke gevelbekleding is het gebouw duurzaam geïsoleerd.

De bouwketen GreenCore, bestaande uit Remmers Bouwbedrijf, Alphons Coolenbouw, installatietechnisch adviseur Sunburst, en een samenwerkingsverband van architectenbureaus startten in 2014 een pilot om vier woningen te transformeren naar Nul op de Meter. Het consortium was ook verantwoordelijk voor de verduurzaming van het Tilburgse appartementencomplex Zuringhof.

Volgens de bouwketen is Zuringhof het eerste Brabantse appartementencomplex dat volgens de principes van Nul op de Meter is gerenoveerd. Hierbij zijn energiebesparende installaties als een warmtepomp en een luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast.

Zuringhof Tilburg

CO2-voetafdruk bouw verlagen

Daarnaast is de duurzame gevelisolatie Sto-Ecoshapes van het bedrijf Sto Isoned toegepast. Deze prefab-stucvormen zijn gemaakt van minerale vulstoffen en kunnen precies worden geproduceerd op basis van een eigen ontwerp. De fabrikant stelt dat de productie van het buitengevelisolatiesysteem drie keer minder energie kost dan de productie van een conventionele gevelopbouw.

Verder besparen buitengevelisolaties met Sto-Ecoshapes 80 procent CO2-uitstoot ten opzichte van veelgebruikte isolatiesystemen. Doordat het materiaal licht is, kan een vrachtwagen 6.000 vierkante meter gevelafwerking vervoeren. Hierdoor houdt Sto-Ecoshapes de CO2-voetafdruk van bouwprocessen laag. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Sto Isoned, Energievastgoed | Foto: Ronald Tilleman, Rotterdam via Sto Isoned (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra