In 5 jaar plastic uit oceanen halen

In 5 jaar plastic uit oceanen halen

24-09-2013 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Student Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, Boyan Slat, heeft een concept ontwikkeld om plastic zwerfafval uit de oceanen te verwijderen.

Plastic vervuiling in de oceanen weegt miljoenen tonnen. Naast dat het miljoenen dollars per jaar kost, doodt het ook honderdduizenden waterdieren, vergemakkelijkt het de verspreiding van algen en andere invasieve soorten en transporteert het verontreinigende stoffen zoals PCB en DDT.

Het idee achter het Ocean Cleanup Project is om gebruik te maken van de vijf natuurlijk voorkomende ringvormige oceaanstromingen (gyren) in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan.

In deze stromingen kunnen speciale schoonmaakstations geplaatst worden die verankerd zijn aan de zeebodem. In theorie kan zo al het rondzwervende plastic in zeer korte tijd opgeruimd worden.

Lange armen

De schoonmaakstations zullen in plaats van netten gebruik maken van lange armen die zwerfvuil aan het wateroppervlakte opvangen. Zeedieren zouden hierdoor weinig hinder ondervinden.

Doordat de schoonmaakstations verankert zijn en niet hoeven te varen zijn ze ook heel energie-efficiënt. In het meest ideale geval zelfs zelfvoorzienend wanneer ze zelf energie opwekken uit zonlicht of oceaanstromingen.

Daarnaast kan het opgevangen plastic ook verkocht worden om te kunnen recyclen. Hierdoor zou het project misschien zelfs winstgevend kunnen zijn. “In ieder geval zouden de kosten niet opwegen tegen de voordelen van het uitvoeren van het project,” aldus Slat.

Proof-of-concept

Het Ocean Cleanup Project moet echter nog door de proof-of-concept fase heen om te bewijzen dat de theorie aansluit op de praktijk. Op dit moment is Slat met zijn team bezig met het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie.

Wachtend op wetenschappelijk bewijs of het project haalbaar is, heeft het idee de potentie om de 7.250.000.000 kilogram aan plastic in ongeveer vijf jaar uit onze oceanen te verwijderen.

Deze voorspelling voor vijf jaar is gebaseerd op ‘Ocean Surface CURrent Simulator’ (OSCURS) data. Deze data toont een natuurlijke rotatieperiode van de stromen van de gyren van ongeveer vijf jaar. Er moet wel rekening gehouden worden met een mate van variabiliteit, omdat oppervlaktestromingen grotendeels gedreven worden door wind.

Het idee van Boyan Slat heeft echter nog een lange weg te gaan om uiteindelijk ingezet te kunnen worden, maar het zou mooi zijn als het in de praktijk ook blijkt te werken. Het projectteam verwacht tegen het einde van het jaar de resultaten van de haalbaarheidsstudie te kunnen publiceren.

Boyan Slat over zijn idee tijdens een TEDxDelft presentatie:

Bron: Gizmag

Foto: Boyan Slat

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra