NL cleantech-sector goed voor 61.000 banen

NL cleantech-sector goed voor 61.000 banen

25-09-2013 11:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoek laat zien dat cleantech in Nederland een snelgroeiende sector is en inmiddels €5 mrd waard is. Maar internationaal behoren we niet tot de top.

De cleantech-sector in Nederland beslaat bijna 1 procent van de Nederlandse economie en levert zo’n €5 mrd aan toegevoegde waarde. Daarnaast genereert de sector zo’n 61.000 arbeidsplaatsen (voltijdsequivalenten).

Dat blijkt uit het onderzoek “Clean en green in de Nederlandse economie” van CE Delft. In de periode 1996-2010 is de productiewaarde gemiddeld met 6 procent per jaar gegroeid. De bedrijvigheid rond grondstoffenefficiëntie en de circulaire economie groeide zelfs met 12 procent.

De crisis heeft vanaf 2009 wel tot een terugval geleid, maar die is ook wereldwijd zichtbaar.

 

Cleantech in Nederland

 

Het onderzoek laat zien dat cleantech in Nederland een snelgroeiende sector is, maar om aansluiting bij de wereldtop te krijgen moet de innovatieprestatie van de sector aanzienlijk verbeteren.

Nederlandse bedrijven zouden ook sterker kunnen profiteren van mondiale afzetgroei, als zij technologisch onderscheidend zijn en zich sterk richten op het buitenland. Met name binnen energiesystemen en energiebesparing liggen nog exportkansen.

Het onderzoek schat dat ongeveer een derde van de productiewaarde van cleantech gegenereerd wordt in het buitenland, hetgeen goed vergelijkbaar is met de Nederlandse topsectoren.

 

Cleantech

 

Cleantech draait om duurzame technologieën die uiteindelijk bijdragen een schone en veilige leefomgeving. De cleantech-sector is op te delen in zes technologiesegmenten: energiesystemen, energiebesparing, waterbeheer, afvalwater, grondstof- en materiaalefficiëntie, en automobielsector.

De studie van CE Delft is verricht voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ten behoeve van het signalenrapport over vergroening en concurrentiekracht, dat in oktober uitkomt.

Bron: CE-Delft

Foto:  toyohara via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra