Lijmsoort maakt spoorwegen beter bestand tegen water

railbevestigingssysteem

14-08-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bedrijf EdilonSedra heeft een nieuwe lijmsoort voor het vastzetten van spoorrails ontwikkeld, die veiliger is voor de gezondheid en beter bestand tegen water.

Dat schrijft de website Engineeringnet. EdilonSedra is actief op het gebied van railbevestigingssystemen. Spoorrails op bruggen, in steden en in tunnels liggen vaak op of in betonnen platen waarbij ze met elastische lijmsoorten in de platen worden vastgezet. Hiervoor gebruikt het concern onder andere polyurethaanlijm.

Veiliger voor de gezondheid

Volgens EdilonSedra staat het gebruik van polyurethaanlijm echter onder druk, vanwege de chemische samenstelling van het product. “Daarom hebben we een 2-componenten-silaanlijm ontwikkeld”, zegt Gerrien van der Houwen, research & development-manager bij EdilonSedra, tegen Engineeringnet.

“Uniek is dat de lijm niet alleen veiliger is voor de gezondheid, maar ook ongevoelig voor water. Daardoor kunnen we de 2-componenten-silaanlijmen in vochtige klimaten goed verwerken.” Zo is de lijm als voegvulling gebruikt in de Noorse plaats Bergen, waar het volgens Van der Houwen tweehonderd dagen per jaar regent. Ook zijn de silaan-elastomeren toegepast in een tramverbinding in Doha.

Lijm van reststromen

Van der Houwen stelt dat traditionele lijmen worden gemaakt van petrochemische producten die afkomstig zijn uit de aardolie-industrie. Daarnaast zegt de R&D-manager tegen Engineeringnet dat de laatste jaren steeds meer eisen worden gesteld voor duurzaamheid, milieubehoud en CO2-reductie. Daarom onderzoekt EdilonSedra samen met Wageningen UR of reststromen uit de voedselketen kunnen worden gebruikt voor de productie van lijm.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Engineeringnet, EdilonSedra | Foto: Jerry Huddleston via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra