Schaalvormig stadion in Dubai koelt energiezuinig

Dubai stadion

16-08-2016 07:20 | Door: Fitria Jelyta

In Dubai verrijzen een voetbalstadion en sportcomplex met een totale oppervlakte van 120.000 vierkante meter. Een gevel met luchtgaten moet het complex energiezuinig koelen.

Voor het ontwerp van het Mohammed bin Rashid-stadion in Dubai is het Amerikaanse architectenbureau Perkins+Will verantwoordelijk. Het stadion maakt deel uit van het project Sports Innovation Lab, een initiatief van de overheid om de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te transformeren tot een wereldwijde sportbestemming.

Het stadion beschikt over 60.000 zitplaatsen, sportfaciliteiten, winkels, restaurants, een museum en een parkeergarage met vijfduizend parkeerplaatsen. Volgens de architecten wordt het Mohammed bin Rashid-stadion het grootste stadion van de VAE.

Duurzaam ontwerp

Door het schaalvormige ontwerp en open dak zeggen de architecten veel schaduw in het gebouw te creëren. Dit maakt het mogelijk om het gebouw natuurlijk te koelen en het energiegebruik voor airconditioning laag te houden.

Aan de onderkant krijgt het stadion ruimte voor oppervlaktewater om warme lucht te koelen. Ook moeten planten en bomen bijdragen aan de natuurlijke koeling van het sportcomplex. Daarnaast moet een gevel met luchtgaten voldoende koude lucht binnenlaten en het gebouw beschermen tegen zand en zonlicht.

Verplaatsbare megatent

In Qatar heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV samen met textiel-architectuurbedrijf Poly-Ned en ZJA Architecten een opblaasbare koepel ontwikkeld, die overal ter wereld een prettig microklimaat mogelijk maakt. De verplaatsbare Shaded Dome is een multifunctionele tent die gebruikers beschermt tegen hoge temperaturen en felle zon, maar ook tegen vochtigheid, wind en neerslag.

Het herbruikbare concept is, eenmaal ingepakt, compact en licht van gewicht. In enkele dagen is de Shaded Dome op te bouwen en weer af te breken. Doel van de tent is om voetballers tijdens het WK in Qatar een leefbare trainingsruimte te bieden. Met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter passen er bijna drie voetbalvelden in de blaashal. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Perkins + Will Architects, Arch Daily | Foto: the_dead_pixel via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra