Bam maakt station Driebergen-Zeist energieneutraal

energieneutraal station

16-08-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Bam gaat in september het stationsgebied Driebergen-Zeist vernieuwen. Hiervoor zet het bouwconcern duurzame installaties in om het station energieneutraal te maken.

De opdracht voor het vernieuwen van het stationsgebied is door ProRail definitief gegund aan Bam. Zo wordt het station volledig vernieuwd en krijgt het gebied een uitbreiding met twee extra doorgaande sporen. Daarnaast komt er een nieuw busstation en een ondergrondse fietsenkelder. Voor de restauratiewerkzaamheden is een bedrag van € 90 mln beschikbaar gesteld.

Duurzame en energieneutrale stationsrestauratie

Bij de vernieuwing van het station zegt het bouwconcern rekening te houden met de ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarde. Door het plaatsen van zonnepanelen op de perronkappen en energiezuinige installaties wordt het nieuwe ‘landgoedstation’ zoveel mogelijk energieneutraal, stelt Bam.

In 2008 vond de eerste duurzame en energieneutrale stationsrestauratie van Nederland plaats in Driebergen-Zeist, schrijft de website Architectenweb. Het station werd gerenoveerd naar het duurzame ontwerp van architectenbureau Rau. Naast het gebruik van gerecycled en natuurlijk materiaal bij de restauratie, kreeg het station een warmtekoudeopslag (WKO), zonnecollectoren en een energieopwekkende draaideur.

Circulair bouwen

Architectenbureau Rau, onder leiding van architect Thomas Rau, was eerder verantwoordelijk voor het circulaire kantoorgebouw van netbeheerder Alliander. In samenwerking met VolkerWessels Vastgoed heeft Rau het Alliander-kantoor naar eigen zeggen getransformeerd tot het meest energiepositieve en circulaire gebouw van Nederland.

Op basis van zijn visie op circulair bouwen is het architectenbureau van Thomas Rau geselecteerd om de sporthal in de Sportheldenbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland te ontwerpen. Bij de materiaalkeuze zegt de architect rekening te houden met duurzame materialen die onderhoudsarm zijn. Een voorbeeld daarvan is de toepassing van metselwerk uit gereproduceerd afval. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Architectenweb, Bam | Foto: Alfenaar via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra