IPCC: Opwarming aarde schiet voorbij ‘veilige’ limiet

IPCC: Opwarming aarde schiet voorbij ‘veilige’ limiet

27-09-2013 14:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met zijn laatste rapport gaat het IPCC in de tegenaanval: klimaatopwarming bestaat echt en wordt zonder twijfel veroorzaakt door de mens.

Het VN-klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change) heeft vrijdag een lang verwacht klimaatrapport gepresenteerd. In het voorlopige rapport staan de meest recente inzichten over de stijging van de zeespiegel, CO2-uitstoot en opwarming van de aarde.

Eén zo’n opmerkelijke conclusie: het rapport stelt dat zonder twijfel de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Ook toont het bewijzen dat de aarde sterk aan het opwarmen is.

De belangrijkste berichten

Het rapport schetst een aantal scenario’s voor de mogelijke temperatuurstijging die we kunnen verwachten aan het eind van de 21e eeuw.

“Naar verwachting zal de stijging globale oppervlaktetemperatuur aan het eind van de 21e eeuw hoger zijn dan 1,5 graden Celsius ten opzichte van 1900 in vrijwel alle geschetste scenario’s, hoogstwaarschijnlijk zelfs meer dan 2 graden Celsius,” zei Thomas Stocker, medevoorzitter van het rapport, bij de presentatie.

De temperatuurstijging zal grote gevolgen hebben voor het contrast tussen nat en droog. Niet alleen zullen natte gebieden natter en droge gebieden droger worden, maar ook tussen natte en droge seizoenen zal het contrast groter worden. Het IPCC maakt het voorbehoud dat er altijd uitzonderingen op de regels kunnen zijn.

Uiteindelijk zal de warmte in het oppervlaktewater van de oceanen ook doorstromen naar de diepere lagen en de oceaancirculatie beïnvloeden. Door de toenemende opwarming van de oceanen en het verdwijnen van landijs zullen de zeespiegels gedurende de 21e eeuw blijven stijgen.

2 graden Celsius

Om onder de twee graden Celsius opwarming te blijven stelt de IPCC dat de mensheid in totaal tussen de 800 en 880 gigaton CO2 mag uitstoten. Sinds de industriële revolutie tot 2011 is er al 531 gigaton aan CO2 uitgestoten. ’De 350 gigaton CO2 die nog ‘veilig’ uitgestoten kunnen worden zijn veel minder dan de hoeveelheid CO2 die is opgeslagen in de bekende reserves van fossiele brandstoffen.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) concludeert Dat klimaatsceptici met dit rapport in het ongelijk worden gesteld.

“Het bewijs is overduidelijk en wetenschappelijk vastgesteld. De atmosfeer en de zeeën warmen op, sneeuw en ijs smelten en de zeespiegel stijgt nog sneller dan voorzien. Het is niet de wetenschap die tekort schiet. Het is de politieke ambitie die nog veel te wensen overlaat," aldus Gerbrandy.

Bron: Guardian

Foto: United Nations Photo via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra