‘Raam van transparant hout energie-efficiënter dan glas’

transparant hout

17-08-2016 10:25 | Door: Fitria Jelyta

Ramen van transparant hout laten zonlicht door, maar reflecteren zonnewarmte. Zo kunnen gebouwen besparen op het energiegebruik voor koeling.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse University of Maryland. In het onderzoek hebben de wetenschappers het transparante hout op het dak van een modelhuisje toegepast en blootgesteld aan lichtstralen. In tegenstelling tot glas laat het doorzichtige hout minder zonlicht en veel minder zonnewarmte door.

Zo biedt het materiaal betere thermische isolatie in gebouwen dan glas, stellen de onderzoekers. Daarnaast hebben de wetenschappers gekeken naar de celstructuur van het materiaal. Doordat het materiaal niet geheel transparant is, biedt het beter bescherming tegen zonlicht dan glas. Ook wordt zonlicht door de structuur van het materiaal beter verspreid in binnenruimtes.

transparant hout

Duurzaam en waterafstotend

“Het materiaal is zeer transparant maar biedt toch nog privacy, omdat het niet compleet doorzichtig is”, zegt Tian Li, hoofdonderzoeker van de studie, in een persbericht. “We hebben ook gezien dat het materiaal licht in golven verspreidt, maar dat het de lichtgolven die hitte met zich meebrengen, blokkeert.”

Het doorzichtige hout wordt gemaakt door de chemische stof lignine uit het hout te verwijderen. Door de thermohardende kunststof epoxy aan het hout toe te voegen, zeggen de wetenschappers het materiaal transparanter en steviger te kunnen maken. Vervolgens voegden de onderzoekers een polymeersoort toe om het materiaal waterafstotend te maken.

Gevel met zonnecellen

Eerder hebben wetenschappers van de Zweedse Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) transparant hout gemaakt door lignine uit het materiaal te verwijderen en een transparant polymeer er aan toe te voegen. Volgens de onderzoekers resulteerde dit in een doorzichtig bouwmateriaal dat geschikt is voor gebouwen waarin zonnecellen in de gevels zijn verwerkt.

Door gebruik te maken van hout, zijn de gevels met zonnecellen goedkoop, op korte termijn beschikbaar en hernieuwbaar. In een vervolgonderzoek zeggen de Zweedse wetenschappers het productieproces van het duurzame materiaal op te schalen. Daarnaast wordt er gewerkt met verschillende houtsoorten en willen de onderzoekers de transparantie van het hout verbeteren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Maryland | Foto: Hoofdafbeelding: Dean Hochman via Flickr, Creative Commons, In tekst-afbeelding: University of Maryland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra