Familiebedrijf claimt primeur met waxolie voor parket zonder UV

19-08-2016 14:59 | Door: Erik Verheggen

Parketfabrikanten werken vloer graag af met hardwaxolie. Wasproducent Vesting gebruikt een innovatie uit de medische wereld om dure UV-verlichting in het droogproces te vervangen door LED.

“Het is een wereldprimeur”, zegt directeur Henk Smits van Vesting, een familiebedrijf met twaalf medewerkers, dat houtoppervlakbehandelingsproducten als wassen, oliën, beitsen en onderhoudsproducten ontwikkelt en produceert.

LED-verlichting

De hardwaxolie van Vesting droogt razendsnel onder invloed van LED-licht. Conventionele UV-lampen worden daardoor overbodig. Dat scheelt 60 procent op de energierekening, zegt Smits.

Daarnaast hoeven de LED-lampen niet op te warmen en hebben ze een levensduur van 10.000 uur, tegen 1.000 uur voor een UV-lamp. Bij de droging van de hardwaxolie komen bovendien geen ozon-gassen vrij, waardoor afzuiging niet meer nodig is.

Wat er precies is veranderd om tot de duurzame waxolie te komen, wil Smits niet zeggen. Wel dat het gaat om een technologie uit onverwachte hoek. “In de medische wereld wordt al langer gewerkt met olie die droogt onder invloed van LED-licht”, zegt hij. “We zijn op op het juiste moment met de juiste mensen in contact gekomen, die die kennis in huis hebben.”

Investering

De extra investering voor parketfabrikanten is relatief klein, vertelt Smits. “Een UV-drooglijn kost € 175.000. Met een extra investering van € 5.000 kan de LED-droger in die bestaande lijnen worden ingepast.”

De eerste industriële installatie is inmiddels in gebruik bij vloerenfabrikant Heywood in Oss. Een mobiele LED-unit voor parketteurs hoopt Smits later dit jaar te kunnen presenteren. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra