‘Flexibel beton’ verlengt levensduur van constructies

Buigzaam beton

22-08-2016 09:30 | Door: Fitria Jelyta

Singaporese wetenschappers hebben betonplaten ontwikkeld die licht en buigbaar zijn, maar net zo stevig als traditioneel beton. Het lichtgewichte bouwmateriaal moet tijd- en kostenbesparing opleveren bij wegwerkzaamheden.

De zogeheten ConFlexPave is een product van de Nanyang Technological University (NTU Singapore) en de NTU-JTC Industrial Infrastructure Innovation Center. Het beton bestaat net als traditioneel beton uit water, cement, zand en grind. Door het lichte gewicht en de harde structuur van het bouwmateriaal, verwachten de wetenschappers echter dat dit beton de levensduur van constructies kan verlengen en daarmee onderhoudskosten bespaart.

Buigbaar beton

Voor de flexibele eigenschap van de ConFlexPave voegden de onderzoekers polymeren microvezels toe aan het betonmengsel. Dit resulteerde in beton dat net zo stevig is als conventioneel beton, maar veel lichter en buigbaar.

“We ontwikkelden een nieuw type beton dat de dikte en het gewicht van prefab-bestratingsplaten aanzienlijk kan verminderen”, zegt Professor Chu Jian, wetenschapper aan de NTU Singapore, in een persbericht. “Dit maakt een snelle plug-and-play installatie mogelijk, waarbij versleten betonplaten gemakkelijk door het materiaal kunnen worden vervangen.”

Minder overlast

Naast het versnellen van bouwwerkzaamheden, verwachten de wetenschappers dat ConFlexPave overlast voor weggebruikers als gevolg van de werkzaamheden kan verminderen. In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers het product verder testen op verschillende bouwlocaties. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: NTU Singapore | Foto: NTU Singapore (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra