Royal HaskoningDHV ontwerpt energieneutraal oncologiecentrum

06-09-2016 13:30 | Door: Hidde Middelweerd

Het UZ Leuven, het grootste ziekenhuis van België, krijgt een nieuw oncologiecentrum. Het centrum, met een oppervlakte van 25.000 vierkanter meter, wordt zo goed als energieneutraal.

Het contract van € 3 mln is toegekend aan een consortium onder leiding van Royal HaskoningDHV en architectenbureau Wiegerinck. Het consortium kreeg het contract toegewezen omdat het een internationale ontwerpwedstrijd won.

Wiegerinck neemt het architectonisch en landschappelijk ontwerp voor zijn rekening. Royal HaskoningDHV richt zich op het bouwkundig ontwerp, de gebouwinstallaties, de akoestiek, de brandveiligheid en het projectmanagement.

Het team wordt daarnaast versterkt door het lokale ontwerpbureau Low architecten.

Energieneutraal

Het consortium zet bij de ontwikkeling van het gebouw hoog in op duurzaamheid. “Dit wordt een gebouw voor de toekomst dat vrijwel energieneutraal is. Daarnaast is het gebouw dermate flexibel dat het kan worden aangepast aan veranderende behoeften", zegt Eduard Boonstra, International Business Development Director bij Royal HaskoningDHV, in een persbericht.

"Bovendien helpen onze modelleerwerkzaamheden, waaronder de methodologie voor de totale eigendomskosten, bij de besluitvorming over scenario's als de doorstroming van patiënten, klinische zorgpaden, organisatie en kwaliteit."

Hoe Royal HaskoningDHV de energieneutraliteit van het oncologiecentrum gaat bereiken is nog niet bekend.

Duurzaam oncologiecentrum

Het ontwerp van het centrum is volledig gericht en toegespitst op de patiënt en biedt volgens het consortium ruimte voor de best mogelijke behandeling van ongeveer 35.000 patiënten per jaar. In het centrum kan de diagnostiek en behandeling van patiënten uit het hele land plaatsvinden.

“Dit wordt een expertisecentrum dat een zeer gespecialiseerde en geavanceerde behandeling van kanker biedt", zegt Annemie Glorieux, diensthoofd ruimteplanning van UZ Leuven.

"Wiegerinck en Royal HaskoningDHV hebben inzicht in de eisen waaraan een ziekenhuisomgeving moet voldoen en beschikken over ruime ervaring binnen het hoog gewaardeerde Nederlandse gezondheidszorgsysteem. De totale eigendomskosten waren ook een belangrijk criterium voor ons en we waren onder de indruk van hun ontwikkelingsplan, met oplossingen voor laag energieverbruik en duurzaamheid.”

Ziekenhuizen

Royal HaskoningDHV en Wiegerinck werkten al eerder samen aan een aantal ziekenhuisprojecten. Zo voerden de bedrijven gezamenlijk al verschillende projecten in Nederland uit, zoals bij VUmc Imaging Centre in Amsterdam, het Gelre ziekenhuis in Zutphen en een nieuw gezondheidszorgpark in Hilversum.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Royal HaskoningDHV | Foto's: Royal HaskoningDHV (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra