FloFlo: Boren naar water met draagbaar bouwpakket

 FloFlo: Boren naar water met draagbaar bouwpakket

21-10-2013 10:33 | Door: Thijs ten Brinck

Van alle levensbehoeften staat schoon drinkwater op nummer één. De FloFlo stelt mensen in ontwikkelingslanden zelf naar water te boren - en hun eigen waterbedrijfje te starten.

Een probleem met ontwikkelingshulp is de afhankelijkheid die het kweekt. Van een gedoneerde waterput wordt dankbaar gebruikgemaakt, totdat er onherroepelijk iets stuk gaat. Omdat de lokale bevolking niet heeft geholpen bij de installatie is er geen kennis over de techniek en het onderhoud. Zo blijft een voor veel geld, met de beste bedoelingen aangelegde waterpomp maandenlang in onbruik. Dikwijls omdat er iets kleins niet meer naar behoren werkt.

Het besef dat ondernemerschap en ontwikkelingshulp elkaar niet noodzakelijkerwijs in de weg staan groeit mede hierom gestaag. Ontwikkelingen gaan nu eenmaal het hardst als er voor iedereen iets te winnen is. De stichting Holland Water Goes Africa is een goed voorbeeld van deze opkomende social enterprises. De stichting bouwt en distribueert de FloFlo; een ‘doe-het-zelf boortoren’.

“Er is veel water in Afrika. Het ontbreekt alleen aan kwalitatief goedkope middelen om bij het water te komen,” aldus Floris de Vos, directeur Holland Water Goes Africa. Zelfredzaamheid is volgens de stichting uiteindelijk de ultieme vorm van ontwikkelingshulp.

 

Op pure mankracht naar water boren

 

De FloFlo is een compact en draagbaar bouwpakket (70 kilogram, zonder arbodienst, door twee man prima te tillen). Eenmaal opgebouwd is de FloFlo een stevige driepoot van 4 meter hoog. Door de top van de toren loopt een sterk koord met daaraan een robuuste boorkop. De boorinstallatie wordt door een man of vier bediend, simpelweg door de boorkop op te hijsen. Met elke vrije val hapt de boorkop een stuk grond mee. Zo is het mogelijk tot wel 80 meter diep te boren. Zelfs dwars door rotsbodem.

De Vos: “Overige materialen die nodig zijn voor de waterput en die niet mee worden geleverd, zoals een handpomp, PVC-buizen en cement, zijn lokaal verkrijgbaar en niet duur. Het is zo simpel dat iedereen het kan doen.”

Met één FloFlo kan de lokale bevolking zelfstandig talloze waterputten boren. In verscheidene Afrikaanse landen zijn er reeds teams die, dankzij een FloFlo, van het boren en aanleggen van pompen hun beroep hebben gemaakt. Met een relatief kleine investering of donatie (de FloFlo kost €3.000) voorziet de lokale bevolking zo niet alleen in zijn eigen waterbehoefte, er bloeit zelfs een prille bedrijfstak op.

Deze brengt de waterpompen vervolgens ook naar naburige dorpen. En omdat er nu door de mensen zelf naar behoefte geboord kan worden is er niet nét precies genoeg water om te overleven; er komt voldoende water beschikbaar om ook gewassen te verbouwen en veeteelt mogelijk te maken.

---

Dit artikel is de derde in een serie over de finalisten van de Accenture Innovation Awards 2013. Op 8 november zal in de Amsterdamse Convention Factory de winnaar bekend worden gemaakt. Naast de Groene Tulp maakt FloFlo ook kans op een publieksprijs, stemmen kan via social media. Via de Innovation Awards website kan je nu je steun betuigen voor FloFlo.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra