Valley is de eerste circulaire businessdevelopmenthub ter wereld

16-09-2016 14:55 | Door: Erik Verheggen

Bij Schiphol wordt in de tweede helft van 2017 de eerste circulaire businessdevelopmenthub ter wereld ontwikkeld. Met de komst van Valley in de Amsterdamse metropoolregio wordt een belangrijke stap gezet in de versnelling van circulaire innovatie in Nederland.

Meer dan 20.000 vierkante meter aan oppervlakte voor bedrijfsleven, wetenschap en overheid om aan de slag te gaan met circulaire vraagstukken. Dat is de ambitie van Valley, een initiatief van Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh Groep.

Circulaire innovatie

“Valley is echt een uniek project,” zegt Coert Zachariasse, eigenaar en CEO van Delta Development Group. “Het is zo veel meer dan een vastgoedproject. Het is een uniek circulair businessdevelopmentproject en onze nationale Hub voor de Circulaire Economie. In Valley creëren we een uniek ecosysteem van supply en reversed supply chains waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen gezamenlijk werken aan aan het sluiten van de regionale kringlopen. Valley is zo de circulaire innovatiemotor voor de Amsterdamse Metropoolregio en de regionale economie is de economische motor die de innovatie drijft; business as an engine for change.”

"Dat is geen rocket science, maar een kwestie van willen, houding en gedrag veranderen en het gewoon doen"

In actieve samenwerking met William McDonough, de Ellen MacArthur Foundation, SADC, Schiphol, Gemeente Haarlemmermeer en Netherlands Circular Hotspot bouwen de betrokken partijen een proeftuin voor nieuwe ideeën, technologieën, financieringsconstructies en businessmodellen. Een multi-stakeholder omgeving waar alles voorhanden is om van een gezamenlijk idee tot een eerste proefconcept te komen.

Transitie

De timing lijkt uitstekend nu de Nederlandse overheid bekend heeft gemaakt een volledig circulair Nederland te willen realiseren in 2050. Deze Rijksbrede aanpak Circulaire Economie onderstreept dat de transitie naar de circulaire economie een flinke omwenteling betekent voor ondernemers, bedrijfsleven en overheden.

Om de transitie te versnellen is er een sterke behoefte aan grootschalige experimenten, creativiteit en open innovatie, waarin de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, wetenschap en lokale initiatieven essentieel is. De komst van Valley levert daar een belangrijke bijdrage aan.

Ser-voorzitter Mariëtte Hamer: “Ons advies, werken aan een circulaire economie: geen tijd te verliezen, blijkt een goede basis te zijn geweest voor het recent gepubliceerde Rijksbrede programma Circulaire Economie. De circulaire economie wordt op dit moment gedreven door de samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven. Dit proces wordt met het Rijksbrede programma verder verbreed naar alle groepen in de samenleving. Ik hoop dat een nationale Hub als Valley de overgang naar een circulaire economie verder versnelt.”

Volgens Jeanet van Antwerpen, Algemeen Directeur Schiphol Area Development Company (SADC), laat Valley zien dat je door een circulaire bril op te zetten, economische groei en innovatie een enorme push geeft en tegelijkertijd de leefbaarheid versterkt. “Dat is geen rocket science, maar een kwestie van willen, houding en gedrag veranderen en het gewoon doen.”

Lees ook:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron en foto's: Valley

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra