GKB Staalwerk neemt duurzaam industriepand in gebruik

19-09-2016 17:00 | Door: Hidde Middelweerd

Het nieuwe industriepand van GKB Staalwerk & Machines heeft de Breeam-certificering ‘Outstanding’ ontvangen. Met een score van 88,3 procent is het pand, dat in Barendrecht staat, een van de duurzaamste panden in Nederland.

Breeam scherpte onlangs zijn voorwaarden aan voor het verkrijgen van het allerhoogste certificeringsniveau. GKB is het eerste bedrijf in Nederland dat de Breeam-normering Outstanding heeft ontvangen sinds die voorwaarden zijn aangescherpt.

Het pand voldoet dan ook aan de strengste eisen op het gebied van water- en energieverbruik, materiaalgebruik, impact op de omgeving en gezondheid van de gebruikers van het pand.

Energieneutraal

Het industriepand is 100 procent energieneutraal en beschikt niet over een gasaansluiting. Het merendeel van de elektriciteit wordt geleverd door zonnepanelen. Deze leveren genoeg stroom om het pand ook in de winter te verwarmen. Daarnaast maakt het pand gebruik van aardwarmte om de binnentemperatuur te reguleren.

Om energieneutraal te zijn, gaat het pand uitermate zuinig met warmte om. Restwarmte wordt dan ook zoveel mogelijk opgeslagen en, op een later tijdstip, hergebruikt. GKB maakt hierbij gebruik van speciale constructiematerialen, zoals PCM, om de warmte op te slaan.

Een andere belangrijke factor in het bereiken van energieneutraliteit is de afwezigheid van airconditioning. In de zomer wordt de warmte namelijk buiten gehouden door een speciale witte kunststof dakbedekking. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van muurbedekkingen van mos en een grote plantenwand, die het binnenklimaat aangenaam maken.

Waterhuishouding

Ook de waterhuishouding speelde een belangrijke rol bij het behalen van de Breeam-certificering. Het industriepand slaat zoveel mogelijk regenwater op, dat vervolgens wordt gebruikt om de toiletten mee door te spoelen. Hierdoor wordt drinkwater niet voor dergelijke taken gebruikt.

Duurzame tuin

Ook de tuin rondom het pan heeft een certificaat ontvangen: het NL-Greenlabel certificaat, niveau A. De tuin bevordert biodiversiteit en is zo ingericht dat insecten, vogels en vleermuizen er goed kunnen vertoeven.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: GKB | Foto: GKB (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra