’s Werelds duurzaamste onderwijsgebouw komt in Eindhoven

duurzaamste onderwijsgebouw TU Eindhoven

29-09-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat zijn hoofdgebouw verduurzamen en daarmee 80 procent CO2-reductie mogelijk maken. Voor het renovatieontwerp werd het pand benoemd tot ’s werelds duurzaamste onderwijsgebouw.

Het zogeheten Atlas-gebouw, dat na de duurzame renovatie in 2018 wordt opgeleverd, krijgt een aansluiting op het warmtekoudeopslagsysteem (WKO) van de TU/e, die warmte en kou ondergronds opslaat en vervolgens weer naar boven haalt wanneer het nodig is. Volgens de universiteit is dit het grootste WKO-systeem in Europa.

In totaal heeft de universiteit vier campusgebouwen op het WKO aangesloten en staat een vijfde gebouw in de planning. Zo maakt het eerder geopende Flux-gebouw van de TU/e gebruik van het WKO-systeem. Hiermee zegt TU/e het gasverbruik van de campus aanzienlijk te hebben verminderd.

Duurzame bedrijfsvoering

Het Atlas-gebouw moet met zonnepanelen jaarlijks 500 megawatt aan duurzame stroom opwekken, die voor het overgrote deel van de benodige energie zorgt.

“Duurzaamheid is een enorm belangrijk thema in ons onderwijs en onderzoek, en daar horen wat ons betreft gebouwen en bedrijfsvoering bij die de toon aangeven”, zegt Jo van Ham, vice-voorzitter van het college van bestuur van de TU/e, in een persbericht.

Voor de duurzame campusgebouwen werkt de TU/e samen met een consortium van installatiebedrijf Unica, bouwconcerns Heijmans en Strukton en producent van automatiseringssystemen Honeywell. Met dit consortium hoopt de TU/e haar duurzaamheidsambities te behalen en in 2020 30 procent van het energieverbruik te besparen, waarvan 20 procent in gebouwen.

Top 5 duurzaamste gebouwen

De TU/e wil de CO2-uitstoot van het gebouw met 80 procent verlagen, door een innovatief luchtzuiveringssysteem en energiezuinige LED-verlichting in te zetten, die standaard op relatief laag lichtniveau staat. De verlichting kan daarnaast via een smartphone-app door gebruikers worden aangepast.

Dankzij deze maatregelen is het renovatieontwerp van het Atlas-gebouw beloond met het duurzaamheidscertificaat Breeam-NL ‘Outstanding’. Door de hoge Breeam-score van 93,86 zegt de universiteit ’s werelds duurzaamste onderwijsgebouw te realiseren. Daarnaast behoort het onderwijsgebouw tot de top 5 van alle duurzaamste gebouwen van Nederland, stelt de TU/e. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TU/e, Cursor | Foto: A. van de Tillaart via Wikimedia Commons, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra