‘Bestaand vastgoed sneller verduurzamen met nieuwe Breeam’

duurzaam bouwen

30-09-2016 10:25 | Door: Fitria Jelyta

Vernieuwde richtlijnen van het keurmerk Breeam-NL, dat de duurzaamheidsprestaties van gebouwen beoordeelt, moet bestaand vastgoed sneller verduurzamen.

Dat meldt de Dutch Green Building Council (DGBC), de netwerkorganisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de toepassing van het Breeam-NL-beoordelingstraject. Volgens de DGBC moeten de nieuwe richtlijnen van Breeam-NL-In-Use bestaand vastgoed sneller verduurzamen.

Investeren in duurzaamheid

Zo is er bij de ontwikkeling van het beoordelingstraject rekening gehouden met de huidige wetgeving voor duurzame bouw, milieuvergunningen en bestaande instrumenten. Daarnaast moet het aantrekkelijk zijn voor gebouweigenaren om de richtlijnen toe te passen door de Mia/Vamil-regeling. Met deze regeling kunnen ondernemers fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken.

Meer duurzame gebouwen

“Breeam-NL geeft inzicht in de duurzaamheidsscore van het gebouw, het beheer en het gebruik op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen”, zegt Hans Copier, voorzitter van de Adviesgroep Breeam-NL In-Use, in een persbericht. “De uitkomsten kunnen worden gebruikt om operationele kosten terug te brengen en de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te verbeteren.” DGBC meldt dat er in Nederland tot nu toe 250 gebouwen zijn met het Breeam-NL In-Use-keurmerk.

Volgens de voorzitter wordt het certificeren met de nieuwe richtlijn een stuk efficiënter, omdat portefeuillehouders de duurzaamheidsprestaties van meerdere gebouwen in kaart kunnen brengen en benchmarks uitvoeren. Copier: “Ons doel was om de gebruiksvriendelijkheid van Breaam-NL In-Use te vergroten en de toepasbaarheid te verbreden. Dat is gelukt.”

Badge of Recognition

Naast de ontwikkeling van de nieuwe richtlijnen, heeft Breeam de zogeheten Badge of Recognition ontwikkeld. Met dit keurmerk kunnen producenten, dienstverleners of leveranciers van bouwmaterialen aantonen dat hun producten of diensten erkend is door de DGBC. Op die manier krijgen gebouweigenaren die hun panden willen verduurzamen inzicht in de door Breeam-NL gekwalificeerde producten of diensten. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Dutch Green Building Council | Foto: Dutch Green Building Council (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra